Nagyvilág

Magyarország “ronda kis állam” – egy baloldali brit lap szerint

Nick Cohen, a baloldali brit lap publicistája Lukasenkához és Chavezhez hasonlítja Orbán Viktort.

Nick Cohen, a lap szemleírója szerint mindenki egyetértett abban, hogy nem kell felhajtást csinálni, amikor Orbán Viktor a hétvégén átvette az EU-elnöki tisztséget. Az EU technokratái megengedik, hogy Orbán “eljátssza a nagyfiút” a nemzetközi porondon, ha a magyar kormányfő megengedi, hogy a színfalak mögött Brüsszel irányítsa Európát. Brüsszel ennek fejében biztosította a Fideszt, hogy nem fogja túlságosan közelről szemlélni, hogy Orbán Viktor miként irányítja Magyarországot – írta a The Observer szemleírója a “Ki száll szembe a gyűlölettel Magyarországon?” címet viselő cikkben.

Cohen szerint mindkét fél fenntartja azt a látszatot, hogy Magyarország tisztességes demokrácia, és nem ejtenek szót arról “a ronda kis államról”, amely Európa határain belül fejlődik ki. Európa vezetőinek hallgatása jól szolgálja a Fidesz érdekeit. “A korrupt és inkompetens magyar baloldal felett aratott földcsuszamlásszerű győzelem óta (a Fidesz) Magyarországot – nos, azt nem mondom, hogy fasiszta, vagy akár újfasiszta országgá alakítaná, de vegyük észre, hogy az Orbán patriótái által a Duna mentén épített ‘új társadalomból’ ódon, visszataszító bűz árad” – írja a szerző.

Ez kiérződik a Fidesz propagandájából is. A lap szerint a kormány első intézkedéseként elrendelte a középületekben nyilatkozatának közzétételét; ez arról tájékoztatja az állampolgárokat, hogy a magyar nemzet 2010 tavaszán ismét erőt gyűjtött, és sikeres forradalmat hajtott végre a szavazófülkékben. Mindenki örüljön, mert a Fidesz “a munkára, az otthonra, a családra, az egészségre és a rendre alapozott, ragyogó új holnap felé vezeti Magyarországot” – olvasható az újságban.

A The Observer megírja, hogy karácsony előtt a Jobbik, amelynek a lap szerint a zsidókkal és a romákkal szembeni hozzáállása valódi újfasiszta jelleget ad, Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház igazgatójának leváltásáért tüntetett. A demonstráción azt kiabálták, hogy a színházigazgató “buzi, perverz és zsidó”, és ezért alkalmatlan tisztségére.

Furcsamód azonban azt nem tudták meghatározni, hogy pontosan mi is Alföldi bűne. Igaz, hozzájárult, hogy a magyar nacionalisták hagyományos mumusának számító Románia nagykövetsége kibéreljen egy termet a színházban, de aztán enyhítette állítólagos kihágását azzal, hogy a tiltakozások hatására törölte a teremfoglalást.

A Jobbikkal számolni kell azóta, hogy a választásokon a szavazatok 17 százalékát kapta, és a Fidesz kész figyelembe venni a párt követeléseit.

Cohen szerint ugyanakkor az is igaz, hogy nem mindegyik európai vezető tesz lakatot a szájára. Mások mellett Angela Merkel német kancellár kormánya eleget tett demokratikus kötelezettségének, és tiltakozott. Nincs értelme azonban úgy tenni, mintha nem az lenne az EU elsődleges vágya, hogy fenntartsa a látszatot, és kerülje a ronda konfrontációkat – írja a The Observer szemleírója.

A publicista idéz egy magas rangú EU-tisztviselőt, aki nemrégiben a The Economist című brit folyóiratnak kijelentette: a Fideszt a változásra adott egyértelmű felhatalmazással választották meg. A szerző ehhez hozzáteszi: “ha a változáshoz hozzátartozik az alapvető jogok elleni támadás, akkor az nem Brüsszel gondja.” Nick Cohen azt írta: magyarországi kapcsolatai nem elsősorban jobboldali diktatúrára gondolnak, amikor az ország jövőjét taglalják, hanem Aljakszandr Lukasenka posztkommunista Fehéroszországára, amelyet még mindig elönt a szocializmus nyelvezete, és amely a névleg balos Hugo Chávez venezuelai elnök szövetségese.

A balos Fehéroroszország ugyanolyan vehemensen támadja a sajtószabadságot, mint a jobboldali Magyarország és a Chávez vezette Venezuela – olvasható a lapban.

A 2011-es év kezdetén Magyarország baljós példája azt mutatja, hogy az EU a könnyű kibújási lehetőségeket részesíti előnyben, és nem a fegyelmezett álláspontokat. Ez nem ígér jó évet – írta a The Observer szemleírója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik