Nagyvilág

Káromkodások, szexista és homofób beszólások amerikai katonáknak szóló videón

A haditengerészet vizsgálja, hogyan készíthettek az Enterprise repülőgép-hordozón nyílt szexuális utalásokat és meleggyalázást tartalmazó videókat.

Az iraki és az afganisztáni hadműveleteket támogató Enterprise-on 2006-ban és 2007-ben készült videókról a legnagyobb amerikai haditengerészeti bázisnak otthont adó Norfolkban kiadott The Viginian-Pilot című lap közölt beszámolót a hétvégén. Az egyik felvételen Owen Honors kapitány, az Enterprise volt első tisztje, stábjának több tagjával együtt a melegeket gúnyolta. Honorst azóta kinevezték az Enterprise parancsnokának.

Az Egyesült Államok haditengerészetének összesen 11 repülőgép-hordozója van.

A norfolki újság honlapjára feltöltött képsorok tanúsága szerint a legénység tagjai közül többen gyalázták a homoszexuálisokat. A videókon imitált nemi aktusok láthatók, valamint két tengerész nőt is lefilmeztek zuhanyozás közben.

A vizsgálatot pénteken rendelte el John Harvey négycsillagos tengernagy, az amerikai haditengerészet flottaerőnek parancsnoka. A haditengerészet szombaton kiadott közleménye “elfogadhatatlannak” minősítette az Enterprise-on készült videókat és leszögezte, hogy a haderőnem “nem támogatja” az effajta magatartást.

Egy nappal korábban a flottaparancsnokság még azt közölte, hogy a humorosnak szánt videók nem ártó szándékkal készültek, s alapvetően olyan kérdésekkel foglalkoztak, mint a kikötőlátogatások, a közlekedésbiztonság, a víztakarékosság vagy a tisztaság. Chris Sims sorhajókapitány, a haditengerészet szóvivője szerint az első közlemény kiadása előtt az illetékesek nem nézték meg az inkriminált videókat. A vizsgálatot a felvételek megtekintése nyomán rendelték el.

A videókat a 6000 főnyi legénységgel rendelkező repülőgép-hordozó belső videó láncán vetítették le.

AJÁNLOTT LINK:

Raunchy videos starring Enterprise skipper come to light (pilotonline.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik