Nagyvilág

Bugár Béla szerint Orbán Viktor nem oldja meg a szlovákiai magyarok gondjait

A Híd magyar-szlovák vegyespárt elnökét bosszantja, hogy a magyar kormány nem él a szlovák kormányban levő Híd által nyújtot partneri lehetőségekkel.

Bugár Béla szerint Orbán Viktor az MKP-t csak idézőjeles partnernek tekinti. “Orbán így szeretné megmutatni, hogy segít a Magyar Koalíció Pártjának (MKP). Ez nem partneri viszony, csupán azt akarja jelezni a szlovákiai magyaroknak, hogy az MKP az igazi magyar párt. De a szlovákiai magyarok tudják, hogy Orbán nem oldja meg a gondjaikat. Ha az országon belüli szlovák-magyar feszültséget csökkenteni akarjuk, akkor ezt a szlovák kormány által tehetjük meg” – mondta a szlovák SITA hírügynökségnek Bugár Béla, a Híd elnöke. Szerinte Orbán Viktor a Szlovákia felé irányuló külpolitikájával segíthet, de a kérdést rendezni csak Szlovákián belül lehet.

A Híd a magyar kormánnyal és a Fidesszel ugyanakkor hajlandó lenne partneri viszonyt fenntartani. “Bosszant, hogy a magyar fél nem él a szlovák kormányban lévő partner nyújtotta lehetőséggel” – mondta Bugár.

Bugár úgy véli, a 2010-es szlovákiai parlamenti választások előtt az MKP nem viselkedett önállóan. Orbán Viktor, belépve a kampányukba, minden másnapra biztosította számukra a szereplést a magyarországi médiákban, de az MKP ezzel visszaélt. Nem saját elképzeléseikről, céljaikról beszéltek, hanem a Híd pártot támadták azt állítva, hogy tagjai árulók, mert új pártot alapítva távoztak a MKP-ból.

Bugár szerint az Orbán-kormány a kettős állampolgárságról szóló törvénnyel melléfogott. A Fidesz ugyanis az MKP egyes politikusainak a tanácsára hallgatva elhitte, hogy nem lesz nagy a szlovák ellenállás a törvénnyel szemben. Csak később döbbentek rá, hogy minden országnak jogában áll megtenni a válaszlépést. A Fidesz nem gondolta át, mit tesz, az MKP pedig visszaélt saját helyzetével.

“De ez az ő ügyük. Mi majd igyekszünk a hibákat kijavítani. Februárban módosítjuk a szlovák állampolgársági törvényt. A törvénytervezet szerint senkit nem ér hátrány ha felveszi más ország állampolgárságát” – jelentette ki Bugár Béla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik