Nagyvilág

Kevesebb újságírót öltek meg idén

Ugyan 2010-ben kevesebb újságírót öltek meg hivatásának gyakorlása közben, mint tavaly, a sajtó munkatársainak a túszul ejtése azonban továbbra is növekvő tendenciát mutat - derült ki a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet összesítéséből.

A jelentés szerint 2010-ben 57 újságírót öltek meg a világon a tavalyi 76-tal szemben. Az idén viszont 51-et raboltak el, míg a múlt esztendőben 33-at. Az RSF emlékeztet arra, hogy 2008-ban 29 újságíró került emberrablók fogságába.

A szervezet összeállítása megjegyezte, hogy az idén kevesebb újságíró vesztette életét háborús övezetekben. Ugyanakkor egyre nehezebb azonosítani az újságírókat meggyilkoló csoportokat, amelyek lehetnek maffiaklánok, fegyveres, illetve vallási szervezetek vagy akár állami szervek is.

A jelentés úgy tartja, hogy az érintett országoknak nagy felelősségük van abban, hogy a tettesek ne maradjanak büntetlenek. Ha a kormányok nem tesznek meg minden tőlük telhetőt azért, hogy felelősségre vonják az elkövetőket, cinkosságot vállalnak velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik