Nagyvilág

Euró lesz holnaptól Észtországban

Szombattól az euróövezet tizenhetedik tagjává válik Észtország, ezzel az Európai Unió közös pénzét használó térség lakóinak száma 330 millió fölé emelkedik - emlékeztetett pénteken Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Bizottság.

Idézte a közlemény José Manuel Durao Barroso elnököt, aki hangoztatta, hogy az euró használata megkönnyíti a mindennapi életet, különösen külföldi utazás esetén. Hozzátette: az euróövezet bővülése egyértelmű jele az euró vonzerejének, és annak a stabilitásnak, amit a közös pénz jelent az EU-tagállamok számára.

Olli Rehn pénzügyi biztos úgy fogalmazott, az euró bevezetése “tisztességes jutalom egy olyan országnak, amely eltökélt volt abban, hogy egészségesen tartja pénzügyi politikáját”. A közös pénz a gazdasági jólét alapját teremti meg – fűzte hozzá a finn biztos.

A bizottság leszögezte, hogy Észtország a gyakorlatban is készen áll az euró bevezetésére. Az eurót és az észt koronát az év első két hetében párhuzamosan használják majd, de ezalatt az üzletekben már fokozatosan cserélik uniós pénzre az észt bankjegyeket és érméket.

A korábban rögzített hivatalos váltási árfolyam szerint egy eurót 15,647 koronáért adnak. Június végéig minden bankban be lehet cserélni a pénzt, azt követően pedig már csak néhány bankfiókban, de a központi bankban még hosszú ideig.

Az üzleti világ tagjaival már tavaly augusztusban kötöttek egy megállapodást a tisztességes árazásról, hogy kivédjék a burkolt áremelést: az egyezség szerint a cégek és üzletek betartják az átváltási szabályokat, és csak külön indokolt esetben növelik áraikat az átállással párhuzamosan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik