Nagyvilág

Chmel: Malina Hedvig esetét befolyásolta nemzetisége

Rudolf Chmel szerint Malina Hedvig, a 4 éve Nyitrán megvert magyar lány esetének nem olyan a visszhangja a szlovákiában, mint amilyennek lennie kellene.

“Ha Hedvig szlovák lenne, az egész dolog másként nézne ki” – nyilatkozta a pozsonyi SITA hírügynökségnek pénteken Rudolf Chmel a szlovák kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettese

“Az, ahogy ebbe az ügybe a politikusok beavatkoznak, és ahogy az igazságszolgáltatás bánik vele, azzal magyarázható, hogy nemzeti kisebbséghez, pontosabban a magyar kisebbséghez tartozó állampolgárról van szó” – állapította meg a politikus, aki a magyar-szlovák Híd párt képviselője a kabinetben.

“Megtalálható ebben az ügyben valamennyi történelmi előítélet és minden nacionalista beidegződés” – tette hozzá a kormányfő-helyettes.

Hivatalba lépésekor Chmel jelentést készíttetett minden olyan ügyről, amelyben az emberi jogot vagy méltóságot érte sérelem. Malina Hedvig esetében a bocsánatkérés mellett döntött.

“Bocsánatot kértem tőle a megaláztatásért, emberi méltóságának semmibe vételéért” – mondta Chmel.

Malina Hedviget jó négy éve, 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Robert Fico volt szlovák miniszterelnök szerint a Malina Hedvig-ügy kísérlet volt kormánya lejáratására és hangulatkeltésre. Fico szerint viszont az eset nem történt meg, illetve másképpen történt, mint ahogy azt a lány állította.

Arra a kérdésre, ki állhatott a kormánya lejáratására irányuló állítólagos kísérlet mögött, Fico nem adott választ.

“Nem beszélek semmiféle konkrét személyről, hanem az esettel való visszaélésről. Talán történt valami, de nem úgy, ahogy azt Malina asszony leírta” – szögezte le a volt kormányfő.

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott országos felmérés szerint a szlovákiai lakosság fele elégedetlen Malina Hedvig ügyének kivizsgálásával. Az ügy kivizsgálásával a megkérdezettek 21 százaléka elégedett, 29 százalékuk pedig azt állította, hogy nem érdekli az ügy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik