Nagyvilág

Washington bevonta a venezuelai nagykövet vízumát

Az amerikai hatóságok bevonták Venezuela nagykövetének a vízumát - közölte Twitter-blogjában Temir Porras venezuelai külügyminiszter-helyettes szerdán.

Az értesülést amerikai részről hivatalosan nem erősítették meg, de washingtoni diplomáciai körökben is elterjedt a híre annak, hogy az amerikai kormányzat válaszlépésre készül, miután Hugo Chávez venezuelai elnök elzárkózik attól, hogy az Egyesült Államok új caracasi nagykövete, Larry Palmer a dél-amerikai országba utazzon.

Bernardo Álvarez nagykövet jelenleg nem tartózkodik washingtoni állomáshelyén, otthon szabadságát tölti. Miután megfosztották amerikai vízumától elvileg nem térhet vissza az amerikai fővárosba. A washingtoni külügyminisztérium egyelőre elzárkózik attól, hogy válaszoljon arra a kérdésre: a vízum megvonása a nagykövet kiutasításával lenne-e egyenlő.

Chávez kedden gyújtó hangvételű televíziós beszédben kelt ki ismét a Washington által kinevezett nagykövet ellen. Szavaiból kitűnt, hogy azt sem bánná, ha két ország között megszakadnának a diplomáciai kapcsolatok, de kitart amellett, hogy Palmer nem kívánatos személy Venezuelában.

Chávezt az bőszítette fel, hogy Palmer augusztus elején a washingtoni szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán említést tett azokról a kolumbiai vádakról, hogy Venezuela menedéket nyújt a kolumbiai lázadóknak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Venezuelában is folynak ETA-kiképzések (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik