Nagyvilág

Előzetes letartóztatásban a dániai terrorakció kitervelői

Egy embert elengedtek, hármat pedig előzetes letartóztatásba helyeztek csütörtökön egy dán bíróságon abból a négyből, akiket előző nap fogtak el.

A gyanúsítottakat egy dán napilap elleni merénylet előkészítésének vádjával fogták el a hatóságok. Egy iraki állampolgárt, aki Dániában menedékjogot kért, kézzelfogható bizonyíték hiányában szabadon bocsátottak. Testvére az AP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy bátyja ártatlan, és szerinte “azért nevezték terroristának, mert hithű muszlim”.

A másik három – egy tunéziai, egy libanoni származású svéd és egy közelebbről nem meghatározott származású, de svédországi illetékességű – férfi ellen négyheti fogva tartást rendelt el a Koppenhágához közeli Glostrup bírósága. A TV2 News televíziós csatorna tájékoztatása szerint a három férfi – akik még kedd éjjel érkeztek Dániába – állítólag illegálisan birtokolt fegyvert, és terrortámadást készített elő, bár ezt mindegyikük tagadja.

Jakob Scharf, a dán biztonsági és hírszerző szolgálat (PET) vezetője szerdán elmondta: a csoport a gyanú szerint arra készült, hogy behatol a Jyllands-Posten újság koppenhágai szerkesztőségének épületébe, és “ott megöl annyi embert, amennyit csak bír”. Scharf szerint az elfogottak között “nemzetközi terrorhálózatokkal kapcsolatban álló iszlamista harcos” is van, és nem kizárt, hogy újabb gyanús személyeket vesznek őrizetbe. A PET azt is közölte, könnyen lehet, hogy az erre a hétre tervezett támadás a mumbai (India) merényletsorozathoz lett volna hasonló, amely 166 emberéletet követelt.

A Jyllands-Posten 2005-ben közölt rajzokat Mohamed prófétáról. Ezt a muzulmán világban sokan provokációként értékelték, és világszerte zavargásokba torkolló tiltakozó akciók zajlottak. Az újságot és a karikaturistát már háromszor is megpróbálták “elintézni” az évek során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik