Nagyvilág

Börtönben marad Hodorkovszkij

Közel tizennégy év börtönre ítélték Putyin ellenfelét.

Közel tizennégy év börtönre, pontosabban további öt és fél évre ítélték csütörtökön Mihail Hodorkovszkijt, az időközben feldarabolt orosz olajtársaság, a Yukos (Jukosz) volt főrészvényesét.

Oroszország egykori leggazdagabb emberét több millió tonnányi kőolaj ellopásában és 23,5 milliárd dollár tisztára mosásában találták bűnösnek. Az ítélet kihirdetése hétfőn kezdődött meg a moszkvai Hamovnyiki kerület bíróságán, a büntetés mértékét pedig csütörtökön közölték.

Az Interfax hírügynökség információi szerint Viktor Danyilkin bíró elmondta, hogy a most kiszabott, pontosan 13 és fél év börtönbüntetésbe beszámították azt a nyolc évet, amelyet az előző perben szabtak ki Hodorkovszkijra; így Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök egyik fő ellensége legkorábban 2017 elején kerülhet szabadlábra. Hodorkovszkij volt üzlettársa, Platon Lebegyev ugyanennyi büntetést kapott.

Nemzetközi vélekedések szerint a két egykori üzletember ellen indított eljárás politikailag motivált. Németország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is tiltakozott a bírói testület döntése ellen.

Hodorkovszkij mindvégig visszautasította az ellene felhozott vádakat, és közölte, hogy szükség esetén a strasbourgi emberi jogi bíróság előtt támadja meg az ítéletet.
Az orosz kormányfő a minap az állami televízióban nyilvánosan követelte a volt olajmágnás elítélését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik