Nagyvilág

Az ENSZ a polgárháború veszélyére figyelmezteti Elefántcsontpartot

Az ENSZ főtitkára figyelmeztette csütörtökön az elefántcsontpartiakat, hogy polgárháború törhet ki, ha a távozó elnök hívei megtámadják az új államfő irányító központját.

Ban Ki Mun közleménye szerint “a romló helyzet nagyon nyugtalanító… A Golf Hotel megtámadása nagyarányú erőszakot válthat ki, és a polgárháború fellángolását eredményezheti”.
Ebben a szállodában rendezték be az új államfő központját.

A főtitkár szóvivője emlékeztetett arra, hogy a nyugat-afrikai országba küldött békefenntartó erőknek felhatalmazásuk van minden eszközzel megvédeni magukat, valamint a felügyeletük alatt álló szállodában tartózkodó állami tisztségviselőket és civileket. Elefántcsontparton mintegy tízezer kéksisakos állomásozik.

A Golf Hotel “felszabadítását” a közeli napokra tűzték ki a választási vereséget szenvedett, de a hatalmához ragaszkodó eddigi elnök, Laurent Gbagbo hívei.

ENSZ-szakértők egy csütörtöki közleményükben az etnikai indíttatású erőszak kitörésének különleges veszélyére hívták fel a figyelmet. Francis Deng, a népirtás megelőzésével foglalkozó különleges ENSZ-tanácsadó azt írta, hogy a jelek szerint egyes politikai vezetők erőszakra buzdítják a lakosságot.

Elefántcsontpart belső konfliktusainak története miatt az ilyesmi “nagy felelőtlenség” – vélekedett. A közlemény nem nevezi meg a veszélyben lévő népcsoportot, Deng azonban “rendkívüli módon nyugtalanítónak” mondta, hogy Abidjanban állítólag megjelölik Gbagbo ellenfeleinek lakását.

A megválasztott elnök, Alassane Ouattara ENSZ-nagykövete a napokban történt bemutatkozásakor kifejezetten hangsúlyozta, hogy az ország “a népirtás szélén áll”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik