Nagyvilág

Orbánt védi a The Economist

Túlzásnak tartja a Magyarország „putyinizálódásáról” szóló híreket a The Economist tekintélyes brit lap Kelet-Európával foglalkozó blogja.

Az „Eastern approaches” (Keleti megközelítések) című tematikus blog szerzője szerint újságírói leegyszerűsítés, hogy a The Washington Post Vlagyimir Putyin orosz kormányfőhöz hasonlította Orbán Viktort. A tekintélyes amerikai lapban hétfőn a „Magyarország putyinizálódása” címmel megjelent szerkesztőségi cikk azt állította, hogy a médiatörvény elfogadása után Magyarország Oroszország, illetve Belarusz szintjére süllyedt a sajtószabadság tekintetében.

A The Economist Budapesten élő bloggere szerint viszont nem világos, hogy lehet-e „putyinizálódásról” beszélni Magyarországon, hiszen itt „nem vernek, illetve gyilkolnak meg újságírókat, Magyarország nem kebelezte be egy szomszédos ország területeit sem, mint Oroszország tette Grúziával, […] és az úgynevezett Siloviknak sincs magyar megfelelője, amely a Putyinhoz kötődő volt FSZB-s politikusokból áll” – fejti ki a szerző.

A bejegyzés megosztotta a blog olvasóit, több kommentelő túlzásnak vélte a Magyarország „putyinizálódásáról” szóló véleményeket, viszont voltak, akik hangsúlyozták, hogy az országban súlyosan sérült a demokrácia. Egyes olvasók ugyanakkor rámutattak arra, hogy a médiatörvény elsősorban jogi kérdés, így a megfelelő jogi fórumoknak kell eldöntetniük, hogy a jogszabály megfelel-e Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik