Nagyvilág

Erővel mondatnák le az “álelnököt”

Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök kormánya kedden kilátásba helyezte, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat azokkal az országokkal, amelyek a magát ugyancsak államfőnek tartó Alassane Ouattara által kinevezett nagyköveteket ismerik el - írja a BBC.

Erre azután került sor, hogy a november 28-án megtartott elnökválasztás
után Gbagbo és Ouattara egyaránt államfőnek nyilvánította magát, de a
világ közössége az utóbbi politikust tartja Elefántcsontpart elnökének.

A figyelmeztetés elsősorban Franciaországnak szól, mivel a volt gyarmattartó az Ouattara által kinevezett új nagykövetet ismeri el az afrikai ország párizsi külképviseletének vezetőjévé. A francia külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy értesítést kapott az új jelölt kinevezéséről, és megkezdték az ilyenkor szokásos eljárást a diplomata fogadására.

Ezután a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) háromfős küldöttsége: Thomas Yayi Boni benini, Ernest Koroma Sierra Leone-i és Pedro Pires zöld-foki-szigeteki elnök Elefántcsontpartra utazott azért, hogy rávegyék Gbagbót: adja át a hatalmat a külföld által elnöknek elismert Ouattarának. Az ECOWAS már korábban kilátásba helyezte: ha Gbagbo továbbra sem hajlandó távozni az államfői posztról, azzal kell számolnia, hogy erővel távolítják el onnan.

A három nyugat-afrikai elnök nem adott ki közös nyilatkozatot a tárgyalásokról, mindössze annyi szivárgott ki, hogy további egyeztetések várhatóak. A küldöttség kedd este elhagyta Elefántcsontpartot, és Abujába utazik, ahol tájékoztatja Goodluck Jonathan nigériai államfőt, az ECOWAS soros elnökét abidjani tárgyalásairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik