Nagyvilág

Madridba is jutott az orosz kémekből

Moszkva kiutasította az országból a spanyol nagykövetség két munkatársát, miután Madrid ugyanezt tette két orosz diplomatával, akiket kémkedéssel gyanúsított meg - derült ki kedden a spanyol külügyminisztérium közleményéből.

Madrid azzal indokolta döntését, hogy a CNI titkosszolgálat információi szerint a szóban forgó diplomaták esetében fennáll az Oroszország javára folytatott kémkedés gyanúja.
Trinidad Jiménez, a spanyol külügyi tárca vezetője elmondta: január közepén Oroszországba látogat, hogy moszkvai hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval rendezzék a vitát.

A két ország között kialakult feszültség az egyik legkomolyabb a diplomáciai kapcsolatok 1977-es felvétele óta.
Oroszország nem sokkal korábban hasonló vitába keveredett Nagy-Britanniával: december elején London döntött az egyik brit alsóházi képviselő volt munkatársának, egy fiatal orosz nőnek a kitoloncolásáról, aki Oroszország javára folytatott kémkedés gyanújába keveredett.

Moszkva és Madrid számára már csak azért is fontos a feszültség mielőbbi enyhítése, mert 2011 Oroszországban “Spanyolország éve” lesz, amelyet különböző kulturális rendezvényekkel kívánnak megünnepelni. Az esemény alkalmából még I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné is orosz földre látogat. Az incidens a tervezett programokat semmilyen mértékben nem érinti – hangsúlyozta a spanyol külügyminisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik