Nagyvilág

Ismét a médiatörvényről cikkez a The Washington Post

Anne Applebaum amerikai történész, újságíró, Kelet-Európa-szakértő Fehéroroszországot és Magyarországot összevetve megállapítja, hogy míg az előbbiben egyáltalán nem történt meg a kommunizmusból a demokráciába való átmenet, addig Magyarország a NATO és az Európai Unió teljes jogú tagja, működő politikai pártokkal és húszéves múltra visszatekintő szabad választásokkal.

Ismét a magyar belpolitikai fejleményekkel, elsősorban a médiatörvénnyel foglalkozik keddi, A demokrácia veszélyeztetése Magyarországon című cikkében a The Washington Post. “Az elmúlt néhány hónapban Magyarország arról adott példát Európának, hogy milyen törékeny dolog a demokrácia – még ott is, ahol működik” – írja Applebaum.

A szerző szerint az elmúlt nyolc évben Magyarországot az egyik legalkalmatlanabb európai kormány irányította, de a győzelem nem volt elegendő Orbánnak, aki ellenzéki éveit arra használta, hogy előkészítse a revansot az őt nem támogató újságírók, a rá nem szavazó választók, minden “korrupt és alkalmatlan” ellenfele ellen.

A törvény – célja szerint – nem csupán a magyar médiát fogja ellenőrizni, hanem a magyarok számára az interneten vagy bárhol másutt elérhető minden médiát, ami lehetetlen feladat, hatalmas megfigyelő és ellenőrző rendszer létrehozását feltételezi – állítja az amerikai újságírónő.

“Az a hajlam, hogy ellenőrizzék, mit hallhatnak és mit írhatnak az emberek, a világnak ezen a táján a régi baloldalban, s nem az új jobboldalban gyökerezik. Egy barátom, akit a minap a Magyar Rádióban felfüggesztettek állásából a médiatörvény bírálata miatt, azt mondta, hogy egy közelmúltbeli szerkesztőségi értekezlet légköre olyan volt, mintha “az ötvenes évekbe mentünk volna vissza”. Azzal a különbséggel, hogy mulatságos volt, nem félelmetes, s hogy utána senkit sem kínoztak meg” – fejeződik be az amerikai lap cikke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik