Nagyvilág

Húszezren menekülnek Elefántcsontpartról

Közel húszezren menekültek már el Elefántcsontpartról, ahol az elnökválasztás után patthelyzet alakult ki a két jelölt között, és sokan félnek, hogy kiújul a polgárháború.

Kedden megtámadták az ENSZ-békefenntartók egyik konvoját, s egy ENSZ-katonát megsebesítettek.

A békefenntartók közleménye szerint a katonák járműveit sok helyi lakos vette körül a fővárosban, Abidjanban, s a tömeg egy katonát megsebesített, egy gépkocsit pedig felgyújtott.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának keddi közlése szerint a menekültek fő célpontja Libéria, és a többségük nő és gyerek. Mindkét államfő – a megválasztott Alassane Ouattara és a hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbo – hívei ott vannak közöttük. Korábban a Gbagbót támogatók távoztak nagyobb tömegben az országból, újabban az Ouattarát pártolók vannak többségben – mondta egy szóvivő Genfben.

Elefántcsontparton az alkotmánybíróság Gbagbót hirdette ki a november 28-i elnökválasztás győztesének, érvénytelenítve a független választási bizottság által közölt eredményt, amely szerint Ouattara szerezte meg a szavazatok többségét. A nemzetközi közösség az utóbbit ismeri el az ország államfőjének.

A választások után kialakult feszültségben összecsapások törtek ki a két politikus hívei között, és ezekben már 173 ember vesztette életét az ENSZ szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik