Nagyvilág

Asselborn a kormány nevében bírálta Orbánt

Visszautasította a hvg.hu-nak adott interjújában Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, Szijjártó Péter állítását, miszerint csak a magánvéleményeként bírálta igen élesen a médiatörvényt és az Orbán-kormányt - számolt be a nol.hu.

A hvg.hu tudósítója, Zentai Péter telefonos interjút készített Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel, miniszterelnök-helyettessel, aki a múlt héten elsőként és rendkívül élesen bírálta a magyar médiatörvényt. Erre reagált úgy Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője, hogy Orbán Viktor telefonon beszélt a luxemburgi miniszterelnökkel, aki biztosította arról, hogy helyettese nem a kormány álláspontját tolmácsolta. Szijjártó Péter szükségesnek tartotta hozzátenni, hogy Jean Asselborn az ottani szocialista munkáspárt tagja.

Jean Asselborn az interjúban azzal magyarázza megszólalását, hogy az EU nemcsak a gazdasági integráción és a közös törvényeken, hanem mindenekelőtt a közös demokratikus értékeken alapul. „Egyetlen másik tagállamban sem fordul elő, hogy a teljes médiaszektort egyazon állami hatóság felügyelete alá helyezzék, mely hatóság kormány által kijelölt tagjai egyazon párthoz tartoznak”, szögezi le.

Jean Asselborn Zentai Péternek arra a felvetésére, hogy Szijjártó Péter szerint ez csak az ő magánvéleménye, azt mondja, hogy „külügyminiszterként, miniszterelnök-helyettesként a luxemburgi kormány nevében beszélek. Biztosíthatom önt: az emberi jogok és a demokratikus jogok védelme kapcsán a miniszterelnöknek nincs az enyémtől eltérő véleménye…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik