Nagyvilág

Időjárás Európában és idehaza

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése.

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens északi és nyugati részének időjárását magasnyomású légköri képződmények alakítják, így ezek többnyire csapadékmentes területek. Nem felhőmentes azonban az idő az északi anticiklonban, ahol a talaj közelében vékony réteges felhőzet képződött. Ennek ellenére a leghidegebb régiója földrészünknek Észak-Oroszország, nappal is csupán -15, -25 fokot mérnek. A hideg levegő egészen az Ibériai-félszigetig eljutott, ezért ott a napsütés hatásával együtt is csak 5, 10 fokig melegszik fel a levegő. Ugyanakkor a Földközi-tenger középső részén, illetve a Kelet-európai-síkságon ciklonok örvénylenek, sokfelé esik az eső, keleten hó is előfordul. Európa délkeleti tájain valamelyest enyhébb az idő, a hőmérséklet többfelé a 15 fokot is meghaladja. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását hideg, de nedves levegő alakítja.

Várható időjárás az ország területére hétfő estig

Általában borult lesz az ég, de a Dunántúlon már lassanként vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Reggelig a Duna vonalától keletre még többfelé várható hószállingózás, havazás, másutt számottevő csapadék már nem valószínű. Hétfőn az ország középső területei fölött is csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb napos időszakokra lehet számítani, ellenben a Tiszántúlon egész nap borongós időre van kilátás, ott hétfőn további kisebb havazás, hószállingózás fordul elő. A még többfelé erős északnyugati szél az esti órákra mérséklődik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4, -8 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0, -5 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik