Nagyvilág

Emberi szervek kereskedelmében segédkeztek az ENSZ-misszió tagjai?

A háborús bűncselekményeket vizsgáló Nemzetközi Büntetőtörvényszékkel fenntartott kapcsolatért felelős szerb miniszter levélben követelt vizsgálatot a hágai főügyésztől.

A Blic című lap azt írta vasárnap: a Serge Brammertz-nek küldött levélben azt állítja Rasim Ljajics miniszter, hogy az ENSZ koszovói missziója, az UNMIK volt vezetője és több munkatársa akadályozták a koszovói szervkereskedelem feltárását.

Sren Jessen Petersen, dán menekültügyi szakértő 2004 és 2006 között volt a világszervezet koszovói missziójának vezetője. Rasim Ljajics szerb miniszter szerint Petersen”semmibe vette a koszovói szervkereskedelemre vonatkozó információkat”, ezért a hágai bíróságnak vizsgálatot kell indítania ellene, és a misszió akkori vezető tisztségviselői ellen.

Az UNMIK 2004-ben vizsgálódott a titkos koszovói szervkereskedelem ügyében, majd leálltak a nyomozással. “Akkoriban, amikor Petersen vezette a missziót, azt mondták nekünk, hogy bizonyítékok hiánya miatt nem készült jelentés az ügyben. 2008-ban azonban a háborús bűnöket vizsgáló belgrádi ügyész megszerezte az UNMIK 16 oldalas dokumentumát a szervkereskedelemről”- nyilatkozta Ljajics a szerb lapnak.

A miniszter szerint az Európa Tanácsnak készült novemberi jelentés szóvá is teszi az UNMIK obstrukcióját. Az Európa Tanácsnak Dick Marty svájci emberi jogi szakértő készítette a jelentést több éves vizsgálódás eredményeként. Ebben az állítja, hogy Hashim Thaci, jelenlegi koszovói miniszterelnök egy albán bűnszervezet feje, és a csoport az 1998-99-es Szerbiával vívott háború idején a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) részeként fegyvereket, heroint és szerveket csempészett Kelet-Európában.

A jelentés szerint a csoport titkos börtönhálózatot épített ki Albániában, és a börtönökben főleg szerb foglyok szerveivel folytatott illegális szervkereskedelmet. A jelentés szerint Thaci egyik embere szervezte az üzletet. A koszovói kormány már kedden hazugságnak nevezte a jelentés állításait, amelyek célja Pristina szerint az ország vezetőinek lejáratása. Pristina jogi ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Dick Marty azután kezdett vizsgálódni, hogy a Hágai Nemzetközi Büntető Bíróság korábbi főügyésze, Carla Del Ponte 2008-ban azt állította: nem engedték, hogy az UCK vezetői után vizsgálódjon. Del Ponte azt is mondta, hogy az UCK elfogott szerbeket juttatott át Albániába, ahol aztán kioperálták a szerveiket.

Tíz nappal ezelőtt a háborús bűnökkel foglalkozó szerb ügyész azt közölte, hogy”az egykori koszovói albán gerillák által 1999-ben működtetett illegális szervkereskedő hálózatnak legkevesebb 500 áldozata van”. Vladimir Vukcsevics újságírók előtt kijelentette: ügyészi hivatala bizonyítékokkal rendelkezik, hogy legalább 400 szerb és 100 “nem albán” testéből vettek ki szerveket az egykori UCK-n belül létrejött bűnszervezet tagjai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik