Nagyvilág

A panamai elnök lehallgattatta volna riválisait

A panamai elnök politikai ellenfelei lehallgatására akarta rávenni az amerikai hatóságokat - derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai iratokból.

Az oknyomozó portál által közzétett dokumentumok – amelyekből az El País című spanyol lap és a panamai sajtó is tallózott szombaton – szerint Ricardo Martinelli panamai elnök tavaly augusztusban Barbara Stephenson amerikai nagykövetnek SMS-t küldött, segítségét kérve a lehallgatásokhoz.

A tavaly elnökké választott Martinelli egy listát is továbbított a nagykövetnek, amelyen a célszemélyek neve is szerepelt. Az államfő az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség, a DEA lehallgatási programját akarta felhasználni politikai ellenfelei utáni kémkedésre. A nagykövet szerint Martinelli nem tett különbséget a biztonsági okokból indokolt lehallgatások és az ellenlábasok lehallgatása között.

A nagykövet elutasította Martinelli kérését, s ezután az államfő burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy nem fogja segíteni az amerikai kormányt a kábítószer-ellenes fellépésben Panama területén. Az amerikai nagykövet jelentésében a panamai elnök államférfihoz nem méltó “zsarolási hajlamáról” tájékoztatta feletteseit.

A WikiLeaks kiszivárogtatása alaposan megtépázhatja a roppant népszerű államfő tekintélyét.

Martinelli közölte szombaton, hogy a diplomáciai dokumentumokban szereplő állítások félreértésen alapulnak. Cáfolta, hogy kérte volna ellenlábasai telefonjainak lehallgatását. Hozzátette, hogy kormánya elkötelezett a drogcsempészet és a pénzmosás elleni harc iránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik