Nagyvilág

Irán szabadon engedte az al-Kaida több vezetőjét

Az iráni hatóságok segítséget nyújtanak a terrorhálózat embereinek a NATO-erők és az afgán hadsereg elleni támadásaikban.

Az iráni hatóságok szabadon engedték az al-Kaida terrorhálózat több, mostanáig börtönben tartott, magas rangú tagját, hogy újjá tudják szervezni megtizedelt csoportjaikat az afganisztáni-pakisztáni határvidéken – jelentette pénteken a The Times című brit napilap. Az iráni hatóságok diszkrét segítséget nyújtanak a terrorhálózat embereinek a NATO-erők és az afgán hadsereg elleni támadásaikban – írta a lap nevük elhallgatását kérő pakisztáni és közel-keleti tisztségviselőkre hivatkozva.

“Több esetben is az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat tagjai segítenek nekik” – mondta a lapnak egy magas beosztású pakisztáni hírszerzési tisztségviselő.

A NATO csütörtökön megerősítette, hogy Afganisztánban most először elfogtak egy olyan iráni katonát, aki a Forradalmi Gárda egyik tagja.

Azután, hogy az amerikai erők 2001 őszén megszállták Afganisztánt, és elűzték a hatalomból az al-Kaida embereinek menedéket adó tálibokat, több al-Kaida-vezető Iránban talált menedékre. Többeket közülük bebörtönöztek Iránban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik