Nagyvilág

Győzelem nyolcvan százalékkal

Kihirdették a fehérorosz elnökválasztás hivatalos végeredményét.

Fehéroroszország központi választási bizottsága kihirdette pénteken az elnökválasztás hivatalos végeredményét, amely szerint Aljakszandr Lukasenka leköszönő államfő a leadott szavazatok 79,65 százalékával győzött. A kilenc ellenzéki elnökjelölt 0,39 és 2,43 százalék közötti eredményeket ért el, a választási részvétel pedig meghaladta a 90 százalékát. Négy évvel ezelőtt, 2006-ban Lukasenka a voksok 83 százalékát söpörte be.

A központi választási bizottság a végeredmény kihirdetése előtt közölte, hogy elutasította Grigorij Kosztuszjev ellenzéki elnökjelölt panaszát, amelyben a december 19-i elnökválasztás eredményének érvénytelenítését kérte. Kosztuszjev szerda este az őrizetbe vett elnökjelöltek nevében adta át beadványát. A bizottság elnöke elmondta, hogy a testület álláspontja szerint a Kosztuszjev által átadott videó- és hangfelvételek nem tartalmaztak olyan tényeket, amelyek azt bizonyították volna, hogy az elnökválasztás eredményét befolyásoló törvénysértések történtek.

Mintegy tízezer ember tüntetett vasárnap este Minszk belvárosában Lukasenka újraválasztása ellen. A békésnek indult demonstráció erőszakba fulladt, a rendőrök több mint hatszáz embert vettek őrizetbe. Még mindig az állambiztonsági szolgálat celláiban tartanak fogva öt ellenzéki elnökjelöltet, és Kosztuszjevnek is meg kell jelennie kihallgatásokon.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok csütörtökön közös nyilatkozatban figyelmeztette a minszki vezetést, hogy felülvizsgálja a Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolatait, ha a volt szovjet köztársaság nem javít az emberi jogok helyzetén. Csehország, Lengyelország, Németország és Svédország külügyminisztere pénteken felszólította az Európai Uniót, hogy a vitatott elnökválasztás és az ellenzék elnyomása miatt hagyjon fel a közeledés politikájával Fehéroroszországot illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik