Nagyvilág

Több száz embert megöltek vagy megkínoztak Elefántcsontparton

Legalább 173 embert megöltek, több tucat másikat pedig megkínoztak Elefántcsontparton az ENSZ csütörtöki közlése szerint a vitatott kimenetelű elnökválasztást követően kirobbant erőszakos cselekményekben, amelyek a polgárháború visszatérésének rémével fenyegettek.

Szerdai híradások még ötven halálos áldozatról szóltak. Az újabb adatokat Kjung-va Kang, az ENSZ emberi jogi főbiztosának helyettese ismertette az elefántcsontparti helyzetről csütörtökön Genfben, diplomaták részvételével rendezett tanácskozáson. Kang elmondta, az afrikai országban december 16-21. között bizonyíthatóan legalább 471 embert vettek őrizetbe.

A tisztségviselő megjegyezte, hogy a nyugat-afrikai országba vezényelt ENSZ-személyzet mozgásának korlátozása miatt lehetetlen az emberi jogok súlyos megsértésével kapcsolatos minden bejelentést – például tömegsírok felfedezéséről szóló híreket – kivizsgálni. A diplomata szerint legalább 90 embert megkínoztak vagy embertelenül bántak velük, és 24 ember eltűnéséről kaptak hírt.

Az ENSZ és több külföldi vezető Alassane Ouattarát ismeri el az elnökválasztás november 28-i második fordulójának győzteseként. Laurent Gbagbo leköszönő elnök viszont magát tartja győztesnek, és nem hajlandó távozni a hatalomból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik