Nagyvilág

Levetette magát a román parlament üléstermének erkélyéről egy férfi – videó

Sérülésekkel megúszta a mélybe ugrást az a férfi, aki a román parlament üléstermének erkélyéről vetette le magát, miközben a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitája zajlott, amelyet a törvényhozó testület végül elvetett.

A férfi ingén “Megöltétek a jövőnket!” felirat volt olvasható. A férfi Emil Boc miniszterelnök felszólalása elején ugrott le és ellenzéki honatyák szerint azt kiáltotta, “Boc, elvettétek a gyermekek jogait!”.

A román kormány decemberben átalakította a gyereknevelési támogatási rendszert, arra kötelezve január 1-től a szülőket, hogy több pénz vagy kevesebb pénz és hosszabb gyereknevelési szabadság között válasszanak. A kabinet az idén számos takarékossági intézkedést fogadott el, egyebek között júliusban 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazotti béreket.

A román tömegtájékoztatási eszközök szerint a 43 éves villanyszerelő a román közszolgálati televízió alkalmazottja. Két gyermekes családapa, aki kollégái szerint nehéz családi helyzetben van, mivel az egyik gyermeke súlyosan beteg.

Az ellenzék összesen két bizalmatlansági indítványt nyújtott be e törvénycsomag kapcsán, az elsőt hétfőn elvetette a parlament, a másodikról csütörtökön szavazott.

A kétségbeesett férfi tette után a parlament ülését felfüggesztették, majd a frakcióvezetők úgy határoztak, folytatják az ülést, de nem lesznek politikai nyilatkozatok, hanem azonnal a bizalmatlansági indítvány szavazására térnek rá. Az ellenzék azonban nem volt hajlandó folytatni az ülést, testületileg kivonultak a teremből, így végül senki nem szavazott a bizalmatlansági indítvány mellett. Az Emil Boc vezette román kormány ellen ez volt a nyolcadik bizalmatlansági indítvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik