Nagyvilág

Nőkkel tennék hatékonyabbá az afganisztáni háborút

Az afgán rendőrség először alkalmaz nőket a tálib öngyilkos merénylők elleni harcban – adta hírül a Sky News hírportál.

Korábban a hölgyek mindössze másodrendű háttérszolgálatot végeztek a hatóságoknak, ám az afganisztáni védelmi minisztérium és a brit hadsereg kiképzését követően már tényleges bevetéseken is részt vehetnek.

Az afgán kultúra érzékenységének köszönhetően a rendőrök visszafogottabban ellenőrzik az asszonyokat, melynek súlyos következményei lehetnek egy nőnemű öngyilkos merénylő leleplezése során. A tálibok az elmúlt években egyre gyakrabban bíztatják arra az asszonyokat, hogy rejtsenek bombát az egész testet elfedő muszlim viseletük alá.

Farid kapitány, az Afgán Nemzeti Rendőrség kiképzője elmondta: a tálibok kifejezetten tartanak a rendőrnőktől, hiszen ha egyre többen állhatnak a harc élvonalába, milicistáikat is hatékonyabban leplezik majd le. Elmondása szerint nem egy tálib harcos igyekszik magát nőnek álcázni a hatóságok előtt, a részletesebb ellenőrzést elkerülendő. A brit hadsereg részéről Catriona McBeath tréner úgy fogalmazott: a nők nélkülözhetetlenek, hiszen olyan helyekre is bemehetnek, ahova a férfiaknak tilos a belépés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik