Nagyvilág

Lengyel sajtó: Viktor, hibázol!

Adam Michnik főszerkesztő levelét közli és kommentárban foglalkozik a magyar médiatörvénnyel a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális lengyel napilap.

Michnik “Magyar barátainkhoz” című levelében kifejti, hogy Orbán Viktor a szabadságért küzdő demokratikus ellenzék aktivistája volt. Ma kormányfőként elnyomja ezt a szabadságot egy olyan törvénnyel, amely szájkosarat tesz a független sajtóra. Orbán Magyarországa Lukasenko Fehéroroszországának az útjára lép. A szájkosártörvények mindig és mindenütt a jogállamot sértik, a demokráciát rombolják, jogfosztottá teszik a társadalmat – írja.

Michnik emlékeztet, hogy az úgynevezett “negyedik Lengyel Köztársaság” kormánya (Jaroslaw Kaczynski jelenlegi ellenzéki vezető miniszterelnöksége idején) kitartóan fellépett a független média ellen, rombolta a jogállamot és megfélemlítette a társadalmat. Két év után ez a politika piros lapot kapott a lengyelektől. “Azt kívánjuk magyar barátainknak, hogy jelenlegi kormányukra ugyanilyen sors várjon” – írta.

A lengyel lap “Vastagbőrű Európa” című kommentárjában Jacek Pawlicki megállapítja, hogy Orbán Viktor kormányfő sokkal tehetségesebb és tapasztaltabb politikus, mint a néhai Jörg Haider, Karintia osztrák tartomány egykori szélsőjobboldali tartományfőnöke. Orbán politikai karrierjét a demokratikus ellenzékben kezdte, küzdeni akarása elismerést válthat ki – két elveszített választás után tért vissza a hatalomba. Sajnos, XIX. századi pannon küldetéstudattal és nacionalizmussal vegyített populizmusa veszélyesebbnek bizonyulhat, mint Haider politikája volt.

A szerző csodálkozását fejezi ki amiatt, hogy Európában senki sem reagál arra, ami Magyarországon történik. Az euró okozta gondok alatt görnyedő Európa vastagbőrűvé vált. Nem azt mondom, hogy azonnal szankciókkal kell sújtani Magyarországot, mert az, amit az unió vezetői tíz évvel ezelőtt Ausztriával tettek, groteszk volt. De valakinek végre meg kellene mondania Orbánnak: “Viktor, hibázol!” – áll a Gazeta Wyborcza kommentárjában.

A Gazeta Wyborcza mai számának címlapján egyébkét magyar nyelven írt üzenet szerepel, miszerint ” Szolidaritásunkat fejezzük ki a magyar médiával, amelyet Orbán magyar miniszterelnök el akar hallgattatni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik