Nagyvilág

Rekordszámú külföldi katona esett el Afganisztánban

Több mint 700 külföldi katona esett el idén Afganisztánban, amely a tálibok elleni kilencéves háború eddigi legsúlyosabb vesztesége – derült ki egy független weboldal keddi jelentéséből.

A iCasualties.org portál bejelenttette, hogy 2010-ben eddig összesen 701 katonát veszítettek a NATO koalíciós erői (Nemzetközi Biztonsági Támogató Erők, ISAF). Ebből 493 elesett amerikai katona volt, 101 pedig brit nemzetiségű – adta hírül az AFP hírügynökség. A portál nem sokkal azt követően tette közzé vizsgálati adatait, hogy a Fehér Ház nyilvánosságra hozta álláspontját a háború felülvizsgálatáról.

Obama tavaly 30 ezer fős csapaterősítést rendelt el a tálibok ellen harc fokozásának szándékával, az idei felülvizsgálat eredményeképpen pedig részleges csapatkivonást rendelt el 2011 júliusától. A nemzetközi erők a jelenlegi tervek szerint 2014-ben adnák át az ország közbiztonságának felügyeletét az afganisztáni hatóságoknak.

Hozzávetőlegesen 140 ezer külföldi katona állomásozik Afganisztánban, ebből az USA 90 ezer, Nagy-Britannia pedig 9 ezer fővel képviselteti magát. Tavaly a NATO soraiból elesettek száma 521 volt, 2008-ban pedig 295 halálesetet regisztráltak. Az idei év első felében 1271 civil áldozatot követelt a háború az ENSZ nyilvántartása szerint.

AJÁNLOTT LINKEK:

Váratlan látogatást tett a brit kormányfő (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik