Nagyvilág

Több ezren várnak repülőikre

Több ezer ember töltötte az erős havazás miatt a vasárnapról hétfőre virradó éjszakát Európa nagyvárosainak repülőterein. A legtöbben Párizsban és Londonban rekedtek a terminálban.

Frankfurtban, Brüsszelben, Amszterdamban, Párizsban és Londonban sok utasnak már előző éjjel is a repülőtéren kellett aludnia, ezért a hatóságok kempingágyakat állítottak fel, illetve matracokat és takarókat osztottak szét.

A világ legforgalmasabb légikikötőjének számító londoni Heathrow-n még a következő napokban is késésekkel és járattörlésekkel kell számolni, és a párizsi Charles de Gaulle és Orly reptereken is törölték a járatok 30 százalékát.

A britek által csak “Nagy Fagynak” nevezett időjárás a legrosszabbkor érkezett, mivel a karácsonyi ünnepek előtti hétvége az év legforgalmasabb két napja a reptereken: a Heathrow-nak 600 ezer, a másik nagy londoni reptérnek, a Gatwicknek pedig 240 ezer utast kell ilyenkor kiszolgálni.
Várakoznak a londoni Heathrow reptéren rekedt utasok

Várakoznak a londoni Heathrow reptéren rekedt utasok

Szombaton és vasárnap mindkét légikikötő szakaszosan üzemelt és csupán néhány repülőgép indult útjára. A havazás és a nagy hideg a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott, vasárnap hat Nagy-Britannia és Franciaország illetve Belgium között közlekedő Eurostar járatot töröltek.

A párizsi Charles de Gaulle reptéren körülbelül 3 ezer utas töltötte a vasárnap éjszakát. A francia közlekedésügyi államtitkár a British Airways brit légitársaságot hibáztatta, amiért nem fogadták el a Heathrow lezárása után Párizsban ragadt utasaiknak felajánlott helyeket az Eurostar vonatokon. A légitársaság döntése miatt az 500, reptereken rekedt embernek fenntartott helyből csak 150-et tudtak felhasználni.

A brüsszeli reptér becslése szerint hétfő éjjel hozzávetőleg 1500 embernek kell majd a reptéren aludni, de a légikikötő hétfő reggel már zavartalanul működött. Vasárnap és szombaton 2-3 ezer Londonba tartó utas éjszakázott a terminálban. Belgiumban a hó óriási torlódásokat okozott az utakon, a dugók hossza összesen 700 kilométer volt. A kamionok Vallóniában hétfő délutánig nem közlekedhetnek. A hatalmas mennyiségű hó súlya alatt vasárnap összeomlott egy pajta, maga alá temetve egy embert, aki életét vesztette. Az időjárás előrejelzések szerint újabb hóesés várható az országban.

Amszterdamban is helyreállt hétfő reggelre a légiközlekedés, az éjszakát 50-100 utas töltötte a reptéren, akik Londonba repültek volna. Az utakon Hollandia szerte torlódások alakultak ki, a reggeli összesen 400 kilométer hosszú dugó 150 kilométerrel volt hosszabb, mint általában karácsony előtt szokásos.

Luxemburgban hétfő délután háromig nem közlekedhetnek a 7,5 tonna feletti teherautók. A frankfurti repülőtér kifutópályái felváltva üzemeltek és 540 járatot kellett törölni. Németországban szintén késésekre lehet számítani a vasúti közlekedésben is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik