Nagyvilág

Nyert “az utolsó diktátor” Fehéroroszországban

Az exit poll felmérések szerint Alekszander Lukasenko már az első fordulóban megnyerte a vasárnapi elnökválasztást Fehéroroszországban. Ezzel a sokak által várt eredmény született, és negyedszerre is a 16 éve hatalmon levő, "Európa utolsó diktátorának" is nevezett Alekszandr Lukasenko lesz az ország államfője. Közben több ezer tüntető vonult az utcára Minszkben, hogy az eredmény ellen tiltakozzanak.

Lukasenko a szavazatok 72,2 százalékát kapta az elnökválasztáson, a fehérorosz állami televízió által nyilvánosságra hozott exit poll eredmények szerint. Ezzel már az első fordulóban sikerült negyedszerre is megszereznie az államfői tisztséget, miközben a részvételi arány magasabb volt mint 75 százalék.

Az urnazárások után Minszk központjában több ezer ellenzéki tüntető jelent meg – közölte az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója. Pár órával korábban a fehérorosz rendőrség egy nagyjából kétszáz fős ellenzéki csoportot oszlatott fel hanggránátokkal és gumibotokkal. Az oszlatás alatt mégsérült az ellenzék egyik jelöltje is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik