Nagyvilág

Ma tárgyal az ENSZ a koreai helyzetről

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap tartja meg a rendkívüli tanácskozást a feszült koreai helyzetről - jelentette be szombat este Mark Kornblau, az Egyesült Államok ENSZ-missziójának szóvivője.

Ebben a hónapban az Egyesült Államok a BT soros elnöke.
Az Oroszország kérésére összehívott, zárt ajtók mögött tanácskozás helyi idő szerint 11 (közép-európai idő szerint) 17 órakor kezdődik.

A Koreai-félszigeten a feszültséget az a legutóbbi észak-koreai nyilatkozat élezte ki, amely “a helyzet robbanását” vetítette előre, ha Dél-Korea megtartja a két országot elválasztó demarkációs vonal közelében, Jonpjong szigetére tervezett tüzérségi lőgyakorlatát.

A szigetet Észak-Korea saját területének tekinti. Phenjan szerint “elkerülhetetlenül katasztrófához vezet”, ha a gyakorlatot megtartják. “Irgalmatlanul megbüntetjük a provokátorokat, ha behatolnak szuverén területünkre” – üzente az észak-koreai külügyminisztériumi nyilatkozat.

Oroszország pénteken kérte Dél-Koreától és – mivel amerikai katonák is jelen lennének – az Egyesült Államoktól, hogy ne tartsák meg a gyakorlatot. “Mély nyugtalanságát” fejezte ki Peking is a “rendkívül ingatag” helyzet miatt. Szöulban ezután néhány napos halasztást jelentettek be a “kedvezőtlen időjárásra” hivatkozva.

Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete szombaton a New York-i orosz külképviseleten tartott sajtóértekezletén kifejezte elégedetlenségét amiatt, hogy a BT soros elnöke, Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet nem hívta már össze aznapra a rendkívüli tanácskozást. Csurkin szerint ezzel eltérnek a BT jelenlegi gyakorlatától.

“Reméljük, hogy semmi olyan nem történik ebben az időszakban, ami tovább súlyosbítja a helyzetet a Koreai-félszigeten. A Biztonsági Tanácsnak álljt kell mutatnia Észak-Koreának, és segítenie kell beindítani azokat a diplomáciai lépéseket, amelyek megoldják a vitát a két ország között” – mondta a nagykövet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik