Nagyvilág

Időjárás – Franciaország: a folyamatos havazás miatt fennakadások a közlekedésben

A repülőterek egy részét lezárták, a vonatok sebességét lassították, Párizsban a buszok egyáltalán nem közlekednek.

A francia meteorológiai szolgálat jelentése szerint a szombaton az elsősorban az ország északi részét és a főváros környékét sújtó havazás után vasárnap átlagosan 10-15 centiméter, de helyenként jelentősebb mennyiségű hó várható az ország más részein is: a 96 megyéből mintegy harmincban rendeltek el narancsszínű riadókészültséget.

A francia fővárosban vasárnap délelőtt gyakorlatilag egyetlen közlekedő járművet sem lehetett látni. A havazástól sújtott megyékben megtiltották a teherfuvarozóknak a közlekedést, így kamionok százai várakoznak szombat este óta az út menti pihenőhelyeken.

Az ország legnagyobb repülőterén, a párizsi Charles de Gaulle termináljain mintegy 20 ezren várakoznak, miután a nap folyamán a járatok felét törölték a havas és lejegesedett kifutópályák miatt, amelyeket folyamatosan tisztítanak. Délelőtt egy rövid időre egyáltalán nem szállhattak fel a repülőgépek, később a négy kifutópályából kettőt megnyitottak, de az induló járatok is jelentős késéssel közlekednek. Az utasokat arra kéri a polgári légi közlekedési igazgatóság, hogy mielőtt elindulnak a repülőtérre, a légitársaságoknál érdeklődjenek járataik indulásáról.

A másik párizsi repülőtérről, az Orlyról, a délelőtti órákban minden járat el tudott indulni a megtisztított felszállópályákról, de itt is legalább félórás késésre kell számítaniuk az utasoknak. A Párizstól nyugati irányban hetven kilométerre található Beauvais repülőterét – ahonnan a fapados légitársaságoknak egy jelentős része közlekedteti járatait – viszont teljesen lezárták.

Az Eiffel-toronyban vasárnap nem engedik fel a látogatókat: Párizs egyik legismertebb látványosságát is hó borítja.

A folyamatos havazás és a nehéz útviszonyok ellenére az autóutakon viszont folyamatosan lehet haladni. A párizsi bevezető utakra elővigyázatosságból katonai járműveket rendelt ki a csendőrség. Az intézkedés célja elkerülni azt a káoszt, amely az előző, december 8-i hasonló jellegű havazáskor alakult ki Párizs környékén: akkor több ezren ragadtak a gépkocsijukba, s a környékbeli önkormányzatok mentették ki és látták el éjszakára a szerencsétlenül járt autósok ezreit.

A franciák ezúttal azonban úgy tűnik követték a hatóságok ajánlásait, s az iskolai szünet kezdete ellenére a hétvégén viszonylag kevesen szálltak gépkocsiba. A média és az illetékes tárcavezetők azt kérték, hogy csak az induljon autóval útnak, akinek “halaszthatatlan dolga” van, s szerelje fel gépkocsiját hólánccal, illetve hógumival, valamint vigyen magával takarót és hideg élelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik