Nagyvilág

Homoszexuálisok is lehetnek katonák

Az amerikai szenátus megszavazta szombaton a homoszexuálisok katonai szolgálatának engedélyezését, így miután a képviselőház már korábban megszavazta azt, a tervezetet megküldték Barack Obama elnöknek, aki ennek aláírásával teljesítheti egyik kampányígéretét.

Egy 1993-as törvény eltörléséről van szó, amely tiltja olyan újoncok besorozását, akik vállalják homoszexualitásukat.
Obama szóvivője, Robert Gibbs közölte, hogy az elnök a jövő héten aláírja a törvényt. A szenátus 65-31 arányban szavazta meg szombaton a tervezetet.

A képviselőház idén májusban – 234-194 arányban – egyszer már megszavazta a jogszabályt, de a felsőházban a tervezet kétszer is elakadt, nem kapott többséget a republikánusok miatt. Ezért újra kellett indítani a jogalkotási eljárást. A képviselőház most csütörtökön szavazott újra a tervezetről: 250 képviselő támogatta, míg 175-en ellene szavaztak.

A még érvényes, 1993-as törvény értelmében az amerikai haderő hivatalosan nem kérdezhet rá a soraiban szolgálók nemi identitására, ők pedig nem kötelesek azt felfedni. A bevallottan homoszexuális egyéneket viszont nem veszik állományba, a már a fegyveres erők kötelékében lévőket pedig leszerelik. Egy szövetségi bíró nemrégiben alkotmányellenesnek minősítette a “ne kérdezd, ne mondd” törvényt, aminek nyomán a toborzóirodák – visszavonásig – engedélyt kaptak a melegek besorozására. A jogszabály miatt 1993 óta több mint 13 ezer 500 embert bocsátottak el a hadseregtől.

Robert Gates védelmi miniszter a szombati szenátusi szavazás után közleményt adott ki, amelyben felhívja a katonák figyelmét arra, hogy az 1993-as törvény lényege, a “ne kérdezd, ne mondd” elv egy darabig még érvényben marad, mert az újonnan megszavazott törvény értelmében az elnöknek és a Pentagonnak igazolnia kell, hogy az új jogszabály nem befolyásolja károsan a katonák harcképességét, majd ezután előírás szerint még 60 napot kell várni, amíg a törvény végrehajtható lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik