Nagyvilág

Gurmai: fontos számunkra Szerbia integrációja

Magyarország számára is stratégiai fontosságú cél Szerbia európai integrációja - erősítette meg a kormányzó szerb Demokrata Párt (DS) tisztújító kongresszusán szombaton Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, aki egyben az MSZP és az Európai Szocialisták Pártja nevében vett részt a belgrádi rendezvényen.

“Magyarország és Szerbia érdekei azonosak ezen a téren: szeretnénk, ha Szerbia mihamarabb elfoglalhatná helyét az unióban az európai politikai és gazdasági közösség teljes jogú tagjaként” – hangsúlyozta a képviselő.

A politikus kiemelte, hogy Boris Tadić köztársasági elnök tevékenysége hozzájárult a volt Jugoszlávia területén a megbékéléshez és a regionális kooperációhoz. Mint mondta: “ezt a fajta politikát kívánjuk támogatni. A régió története háborúkkal van tele, de ezt magunk mögött kell hagyni”.

Hozzátette, hogy Koszovó kérdése még nyitott ügy, de az európai szocialisták minden támogatást megadnak Tadić elnöknek és a Demokrata Pártnak, hogy meg tudják oldani a kérdést. “Kompromisszumra, európai vízióra és rugalmasságra van szükség. Tadić elnök, valamint a Demokrata Párt rendelkezik ezekkel a képességekkel” – jelentette ki.

Tadic a kongresszuson arra figyelmeztetett, hogy Szerbia még nem lábalt ki a válságból, s a következő év is igen nehéz lesz gazdaságilag. A Demokrata Párt tevékenységéről szóló beszámolójában kijelentette, hogy nem szándékozik hamis ígéreteket tenni, mert a világban sem biztos most senki abban, hogy miként alakulnak a gazdasági állapotok a következő esztendőkben. Úgy ítélte meg, hogy Szerbia jó esetben 2016-ban az EU tagja lehet, ám ha elszalasztja a lehetőséget, akkor ez csak 2020-ban következik be. Boris Tadicot a kongresszus újraválasztotta a párt élére.

Gurmai Zita külön megbeszélést is folytatott a szerb politikussal, aki nagyon pozitívan értékelte az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartott november végi találkozóját. A magyar képviselőnő Tadic közbenjárását kérte öt temerini fiatalember ügyében, akiket még 2005-ben ítéltek egyenként 10-15 év börtönre egy meglehetősen vitatott perben. A szerb politikus szerint az ítélet “embertelen”, és lesz engedmény az ügyükben. A találkozón Gurmai Zita a magyar tapasztalatok alapján intette a szerbeket a túlzott várakozásoktól, ami az uniós csatlakozás gyorsaságát illeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik