Nagyvilág

Forr a levegő Oroszországban

Az orosz rendőrség szombaton Moszkvában mintegy 500, a Moszkvai területen további 800, Volgográdban és Szamarában 150-150, Szentpéterváron néhány embert előállított, megelőzendő, hogy az internetes felhívásoknak megfelelően újabb összecsapások történjenek orosz nacionalisták és bevándorlók között.

Moszkvában egy hét alatt ez volt a harmadik erőpróba, s ezúttal a legtöbb helyen a nacionalisták verődtek össze.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök egy csütörtökön felvett interjúban a Vesztyi 24 hírtelevízióban szombaton azt mondta: igen aggasztó jel, hogy a rendbontásokban fiatalkorúak vettek részt, de “teljesen helytelen lenne elveszett nemzedéknek nevezni őket”. A kormányfő arra a kérdésre, hogy a mai fiatalok nem kerülnek-e túl könnyen kétes ideológiai befolyás alá, kijelentette: bízik az ifjúságban, és úgy gondolja, hogy amikor valóban dönteni kell, az ország érdekét szolgáló döntést hoznak, és hazájukért még az életüket is feláldozzák. “Ezért nem hiszem, hogy elveszett nemzedékről lenne szó, de dolgozni kell velük, és biztosítani kell, hogy megtalálják az önmegvalósítás lehetőségét” – mondta.

Moszkvában és másutt mind a helybeliek, mind a migránsok szervezkedtek, ezért a múlt szombati és a szerdai tömegjelenetek után a rendőrök és kommandósok már szombaton reggel nagy létszámban kivonultak a megjelölt, illetve a szóba jövő helyszínekre.

Moszkvában ezúttal az osztankinói tévétorony közelében lévő Összoroszországi Kiállítási Központnál hirdették meg a gyülekezést, s ott, valamint a város több más pontján a rendőrök – az Interfax értesülései és a Twitteren megjelent közlések szerint – mintegy 500 ember állítottak elő, helyenként erőt is alkalmazva. Sokan fegyverként is használható tárgyakat hoztak magukkal. Moszkva megyében is számos helyen akadályoztak meg nem engedélyezett megmozdulásokat, mintegy 800 főt előállítottak. A rendőrség bejelentette, hogy késő éjszakáig és egész vasárnap is őrizni fogja a nagyobb tereket és a pályaudvarok környékét.

Szentpéterváron szintén több autóbusznyi rendőr strázsált reggel óta a metró belvárosi kijáratainál, a késő délutáni órákban pedig a gyakran tüntetések színhelyéül szolgáló Szennaja téren is, de a hivatalos közlés szerint nem történt semmi, csupán néhány gyanús személyt állítottak elő.

A hangulat Moszkvában akkor izzott fel, amikor december 6-án megölték a Szpartak focicsapat egy fiatal szurkolóját. A tettesek állítólag kaukázusiak voltak, s a sajtó szerint a szurkoló, illetve gyilkosának társasága azon veszett össze, hogy melyiküket vigye el a mellettük megálló taxi.

A szurkolók múlt szombaton a Kreml melletti Manyezsnaja téren tiltakoztak, a megmozdulás hangadójává a nacionalisták váltak, és ott, valamint a város több más pontján tömegverekedések voltak. Többen megsérültek. A következő “menetet” szerda estére hirdették meg, amikor mintegy 1300 embert állítottak elő.
A lakosságot, de érzékelhetően a vezetést is megrázták a szokatlan események, s nem utolsósorban az, hogy a zavargások résztvevői nagyrészt fiatalkorúak.

Az egykori Szovjetunió szegény déli köztársaságaiból millió számra érkeznek Oroszországba pénzt keresni a legális és illegális migránsok, akik a legalantasabb munkákat végzik. Évente több száz “kaukázusi küllemű” embert ölnek meg az utcán pusztán kaukázusi volta miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik