Nagyvilág

Felrobbant a megcsapolt benzinvezeték és 22 embert ölt meg Mexikóban

A robbanásban, és az azt követő tűzben több mint harminc ház teljesen megsemmisült.

A robbanás helyi idő szerint reggel hat óra előtt történt, még napfelkelte előtt, a Mexikóvárostól keletre található San Martin Texmelucanban. A városnak otthonat adó Puebla állam belügyminiszterének közlése szerint a robbanást tolvajok okozták, akik megcsapolták a Petroleos Mexicanos állami olajcég vezetékét.

A nagy nyomás alatt álló vezeték megcsapolása után az üzemanyag irányíthatatlanul ömleni kezdett a környéken, majd csak egy szikra kellett, hogy “tűzfolyóvá” változzanak az utcák – közölte a belügyminiszter. Valentin Meneses elmondása szerint 32 ház teljesen megsemmisült, és nagyjából 83-ban keletkeztek károk.

A robbanásban meghalt 22 ember között leglalább öt gyerek volt, valamint egy egész család, akik még aludtak a robbanáskor. A 32 sérült állapotáról nem érkeztek információk. A belügyminiszter korábban azt mondta, hogy a sérültek közül ketten súlyos állapotban vannak.

A hajnali robbanás után a város nagy részét egy hatalmas fekete füstoszlop borította be, amelyet több mint harminc kilométeres távolságból is látni lehetett. A robbanás erejétől egy három kilométeres sugarú körben törtek ki ablakok. A területről több száz embert kellett kitelepíteni, amíg a tűzoltók a lángokkal küzdöttek. Azóta a tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a tüzet.

Helyi lakosok elmondása szerint bűnbandák rendszeresen megcsapolják a mexikói állami olajcég vezetékeit, hogy az ellopott üzemanyagot a területen áthaladó teherautóvezetőknek adják el. A mexikói hatóságok adatai szerint a vezetékek megcsapolása évente nagyjából tízmilliárd pesós (166 milliárd forint) kárt okoz Mexikónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik