Nagyvilág

Békülékeny gesztust tett Izraelnek a palesztin elnök

Mahmúd Abbász izraeli parlamenti képviselőket és politikai aktivistákat látott vendégül.

Arra kérte vendégeit, továbbítsák honfitársaiknak, hogy komolyan tárgyalni akar, békeszerződést kíván, s a palesztinok többé sosem folyamodnak erőszakhoz.

Az izraeli-palesztin közvetlen béketárgyalások hónapokkal ezelőtt holtpontra jutottak, mert Izrael nem volt hajlandó meghosszabbítani a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepek építésének tilalmát, Mahmúd Abbász pedig kijelentette, hogy a nélkül nem tárgyal.

A közvetlen tárgyalásokat kezdeményező Egyesült Államok nem állt elő új, a telepépítés okozta zsákutcát megnyitó ötlettel, hanem a lépésről lépésre haladás taktikáját választotta: átfogó, az izraeli-palesztin problémakör egészét felölelő megbeszélések helyett az annak gyökerét jelentő témák külön-külön történő tárgyalásával próbálkozik.

A területéből kimetszett gázai terület révén közvetlenül érdekelt Egyiptom elnöke, Hoszni Mubarak vasárnap Izraelt tette felelőssé a tárgyalások holtpontra jutásáért. A kairói parlament két házának együttes ülésén elmondott beszédében azt mondta, hogy Izraelnek tudnia kell: “népének a béke ad biztonságot, s nem a megszállás, vagy a fegyverek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik