Nagyvilág

WikiLeaks: a szudáni elnök sikkasztott

A szudáni elnök 9 milliárd dollárt sikkasztott el az afrikai ország olajbevételeiből, és az összeget egy brit bankban helyezte el - fedte fel a WikiLeaks.

Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök feltételezett tettét az oknyomozó hírportál egy amerikai diplomáciai feljegyzésre hivatkozva hozta nyilvánosságra. A dokumentum forrásként Luís Moreno Ocampót, az ENSZ hágai Nemzetközi Büntetőbíróságának (ICC) főügyészét jelölte meg. A feljegyzés szerint az ügy nyilvánosságra kerülése alaposan megváltoztathatja a szudáni társadalom véleményét elnökükről.

Az amerikai diplomata távirata szerint az érintett bank, a Lyods Banking Group tudhatott arról, hogy honnan származik a nála elhelyezett összeg. A pénzintézet azonban tagadja, hogy bármi köze lenne a szudáni elnökhöz.

Az ICC főügyésze a kiszivárogtatás nyomán megerősítette, hogy vizsgálat folyik Besir számlái ügyében. Különféle forrásokból érkeztek információk, amelyek több száz milliótól kilencmilliárd dollárig terjedő összegekről szólnak. Ezeket az információkat próbáljuk megerősíteni. Vád még nincs – mondta Moreno-Ocampo, és hozzátette: a pénz nem az Egyesült Királyságban van, hanem máshol.

Besir ellen az ICC 2009 márciusában nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban elkövetett bűncselekmények miatt.

A tartományban 2003-ban tört ki polgárháború, amelyben hozzávetőleg 300 ezer ember halt meg, és 2,7 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból az ENSZ adatai szerint. Kartúm 10 ezer halottat ismer el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik