Nagyvilág

Merkel: “háború folyik Afganisztánban”

Váratlanul Afganisztánba érkezett Angela Merkel német kancellár és katonák előtt arról beszélt, hogy Afganisztánban "háború" folyik.

A kormányfő Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter és Volker Wieker tábornok, a Bundeswehr főszemlézője kíséretében kereste fel az észak-afganisztáni Kunduz tartományban állomásozó német csapatokat.

“Nem csak háborúra hasonlító állapotokkal van dolgunk. Önök olyan harci helyzetekbe kerülnek, amilyenek csak háborúban fordulnak elő. Számunkra ez teljesen új helyzet, amilyenről csak a szüleinktől hallottunk a második világháborúval kapcsolatban” – közölte a német kancellár, megjegyezve, hogy akkor Németország volt a támadó fél.

Merkel harmadszor látogatott el Afganisztánba. Látogatását beárnyékolta, hogy néhány órával érkezése előtt Baglan tartományban meghalt egy német katona, aki azonban állítólag nem harci cselekményben vesztette életét.

Az idei évben nyolc német katona lett merényletek és harci összetűzések áldozata, többen, mint bármelyik korábbi évben. Összesen 45 német katona vesztette életét eddig Afganisztánban, 27-en közülük harcokban és merényletekben.
A német kancellár közölte azt is, hogy az afganisztáni szolgálat nélkül kevésbé lenne biztonságos az élet odahaza. Merkel beismerte, hogy a német lakosság szkeptikusan viszonyul a Bundeswehr közép-ázsiai missziójához.

Németország jelenleg mintegy 4300 katonát állomásoztat Afganisztánban, s szó van arról, hogy 2011 végétől kezdve 2014-ig fokozatosan kivonnák a német erőket az országból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik