Nagyvilág

WikiLeaks: az azeri gáz miatt aggódott Magyarország

Magyarországot aggasztotta, hogy Azerbajdzsán esetleg nem tud elégendő földgázt biztosítani a tervezett Nabucco gázvezetékhez, és az Egyesült Államok szerette volna megismerni és pontosan ismertetni a magyarokkal az ezzel kapcsolatos azeri álláspontot - egyebek mellett ez tűnik ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyök újabb adagjából.

A portál brit médiapartnere, a The Guardian című vezető baloldali napilap honlapján közzétett, 2007. áprilisi keltezésű diplomáciai irat szerint az Egyesült Államok azerbajdzsáni nagykövete, Anne E. Derse abban a hónapban találkozott Natik Alijev azeri energia- és iparügyi miniszterrel, hogy megvitassa vele a jövőbeni azerbajdzsáni földgázkitermelés ügyét.

A nagykövet tájékoztatta Alijevet, hogy (Matthew) Bryza, az amerikai külügyminisztérium (európai és eurázsiai ügyekért felelős) államtitkár-helyettese néhány napon belül találkozni fog Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel, akivel egyebek mellett a Nabucco-vezetékről fog tárgyalni. A tájékoztatás szerint Magyarországon aggódnak amiatt, hogy Azerbajdzsán nem lesz képes a vezetékrendszer beindításához elégséges mennyiségű földgáz szállítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik