Nagyvilág

Pétek világtörténete havas képekben

Behavaztak a gondolák Velencében, felállították a Vatikán karácsonyfáját, összeverekedtek Medvegyev medvéi Svájcban. Világszerte okozott fennakadásokat a havazás földön és levegőben egyaránt. Így esett a pénteki nap esete a hóval.

Európa-szerte közlekedési zavarokat okozott pénteken a havazás és a kemény hideg, repülőtereket kellett átmenetileg lezárni, és kamionok ezrei kényszerültek leállásra a járhatatlanná vált autópályákon.

Angliában megbénult a légi közlekedés

Néhány nap szünet után évtizedek óta nem látott havazásokkal, kemény fagyokkal tért vissza a sarkvidéki tél Nagy-Britanniába. Az időjárás már komoly fennakadásokat okoz a légi közlekedésben is, és szombatra budapesti járatokat is töröltek.

Péntek reggel mínusz 15 fok alatti hőmérsékleti mélypontokat mértek Skóciában és Észak-Angliában, és gyakorlatilag minden országrészben kiterjedt havazás kezdődött. Péntek délutánra le kellett zárni a Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér egyikét, a London Cityt, és leállt a forgalom az északír főváros, Belfast mindkét repülőterén is.

Az easyJet – a legnagyobb brit “fapados” légitársaság – péntek este már bejelentette, hogy a második legnagyobb londoni repülőtéren, Gatwicken összes szombat délelőtti járatát törölte.

A döntés érinti az easyJet szombat reggeli London/Gatwick-Budapest járatát is, amely a cég péntek esti tájékoztatása szerint szintén nem indul.

A másik három londoni repülőtér – Heathrow, Stansted, Luton – pénteken működött, de mindegyik arra hívta fel a figyelmet utastájékoztató rendszerén, hogy a következő napokban nem zárhatók ki fennakadások, és az utazók minden esetben érdeklődjenek légitársaságuknál járatuk felől.

A londoni repülőterek közül Heathrow-ra, Gatwickre és Lutonra érkeznek járatok Budapestről.

Észak-Írországban 25 éve nem volt akkora havazás, mint pénteken, és a nap folyamán sűrű hózáporok voltak Londonban is.

A brit meteorológiai szolgálat időjárási figyelmeztetést adott ki az egész országra a rendkívüli hideg és a havazások miatt, Észak-Írországban és Skóciában pedig a rendőrség felhívásban tanácsolta el a lakosságot bármiféle utazástól. Walesben, Észak-Írországban és Skóciában iskolák százaiban szünetel a tanítás.

Képgaléria

Képgaléria

Franciaország autópályáin álltak a kamionok

Kamionok ezrei vesztegeltek péntek reggel, a karácsonyi szabadságok kezdetén a kelet-franciaországi autópályák pihenőhelyein; a térség egyes helyein húsz centiméternyi hó is hullott az éjszaka. A kamionok nem közlekedhetnek Elzász, Franche-Comté és Lotaringia számos főútvonalán, a régióban reggel 2600-at nem indítottak elővigyázatosságból. A határátkelők reggel 6 órától zárva vannak az Alsó-Rajnavidéken, s a teherautókat visszafordítják Németország felé. Az iskolások szállítását sem tudták biztosítani több helyütt ebben a keleti régiókban.

Németországban megbénult a forgalom

A németországi havazás miatt járatkimaradások, illetve jelentős késések voltak az éjszaka és reggel a frankfurti, a stuttgarti, a müncheni, a düsseldorfi és a berlini repülőtéren. Egyedül Frankfurtban 150 légi járatot töröltek. A nyugat felől az ország szinte valamennyi tartományán átvonuló, kiadós csapadékkal kísért hidegfront 15-20 centiméter vastag friss hóréteggel vonta be a tájat. Az országutakon és autópályákon több kilométeres torlódások alakultak ki a reggeli órákban. Észak-Rajna-Vesztfália tartományban átmenetileg megtiltották tehergépkocsik felhajtását az autópályákra, de délelőtt már csak a münsteri körzetben volt érvényben a tilalom. A csúszós, havas utakon számtalan baleset történt, és fennakadások voltak a vasúti közlekedésben is.

Svájcban 15 cm hó esett

Nagy mennyiségű hó hullott Svájcban péntekre virradóra, különösen Genf körzetében, s egy időre a város repülőterét be is kellett zárni, de az még délelőtt – a havazás elálltával – újra kinyitott. A Météosuisse internetes oldal szerint mintegy 15 centiméter hó lepte be éjjel Genfet és 9-14 centiméternyi a svájci Jurát. A genfi repülőtéren “mintegy száz ember és 75 jármű dolgozott egész éjjel” – mondta a légi kikötő egyik szóvivője. Zürichben a nemzetközi repülőtér tovább működött az egész éjszakai sűrű havazás ellenére. A rossz időjárási viszonyok miatt legalább negyven járatot kellett törölni, s a késések 30 percet is elértek.

Olaszország rég nem látott télre számíthat

Zord hideg köszöntött Olaszországra is. A hóesés elsősorban az északi országrészben volt jellemző, de igazi tél érkezett a közép-olaszországi Toszkánába is: a pisai ferde torony előtti tér is fehérbe burkolózott. A déli országrész sem maradt hó nélkül, Rómában és Capri szigetén is több közlekedési baleset történt a csúszós utakon. A szardíniai hegyekben helyenként mínusz 10 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet. Calabriában több autós elakadt a behavazott utakon. A meteorológusok előrejelzése szerint Olaszország különösen kemény télre számíthat.

Romániában súlyos baleseteket okoztak a csúszós utak

Romániában főként az ország déli és keleti részén okozott fennakadásokat a közúti közlekedésben az első idei kiadós havazás. Bukarestben és környékén több baleset is történt a síkos utak miatt. A legsúlyosabb balesetben – amelyben egy mentő ütközött egy gépjárművel – négy személy vesztette életét és hárman súlyosan megsérültek. A hatóságok pénteken felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy az ország déli és délkeleti részén lévő hat megyében (Calarasi, Constanta, Ialomita, Braila, Galati és Tulcea) sárga jelzésű hóriadó van érvényben, így azon a vidéken valamennyi országúton nehézkesen zajlik a közlekedés. A havazás és az erős szél miatt a Fekete-tenger parti Constanta kikötőjét lezárták a román hatóságok.

A téli időjárás már a hét elején éreztette hatását Erdélyben, csütörtök délutántól azonban az ország déli és keleti részére is kiterjedt a havazás és az erős szél. Erdély délkeleti részén, valamint Románia keleti részén a hajnali órákban mínusz 20 fokos hideget is mértek. A télnek azonban kedvező hatásai is vannak, hiszen a havazásnak köszönhetően Románia valamennyi sípályáját vastag hóréteg borítja. Így azok működtetői tárt karokkal várják a turistákat, akik az idegenforgalmi szakemberek becslései szerint a hétvégén ellepik majd a hegyvidéki üdülőtelepüléseket.

Bulgáriában káoszt okozott a hóvihar

Bulgáriában, az ország keleti részén közlekedési káoszt okozott a hóvihar. A repülőgépek sem szálltak fel: a Fekete-tenger partján fekvő üdülővárosból, Várnából; a Szófiába tartó összes járatot törölték. Az állami rádió elmondása szerint Várnában a kikötőt is lezárták. Hóátfúvások miatt használhatatlanná vált a Szófiából Burgaszba vezető egyetlen autópálya keleti szakasza. A Fekete-tenger mentén Romániába vezető országúton több tucat autó rekedt a hóban. A keleti térségben sok településen megszakadt az áramszolgáltatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik