Nagyvilág

Nyugodt volt Orbán szlovák útja

Orbán Viktor keddi pozsonyi vizitje "némileg eltér az előző ciklus magyar–szlovák kormányfői találkozóitól", mert nyugodtabb légkör jellemezte, de nem sokat lehet mondani róla - elemezte a magyar miniszterelnök szlovákiai útját a pozsonyi Új Szó.

“Egyetlen kézzelfogható eredménye az észak–déli gázvezetékről tett szándéknyilatkozat volt, a többi merő mosoly és szimbólum” – véli a szerző. Kocur László szerint “a tárgyalást követő sajtóértekezleten Orbán, miután lefutotta a kötelező udvariassági köröket, zömmel Magyarországra üzent. Ehhez kapóra jött a Reuters hitelminősítést firtató kérdése, melyre árnyaltabb formában elmondhatta, amit Kósa Lajos úgy fogalmazott meg, hogy nem a hitelminősítők kormányozzák Magyarországot”.

Iveta Radicová a diplomácia virágnyelvén elmondott beszédének egyetlen világos politikai üzenete az volt, hogy a kettős állampolgárságról továbbra sincs egyetértés – fejti ki Kocur. Hozzáteszi: Radicovát a főügyészről és a koalícióról nem kérdezték, így – mivel haza üzenni nem tudott – átadta a terepet a gazdaságpolitikáját magyarázó magyar miniszterelnöknek.

“Az elmúlt négy évben – leszámítva Szili Katalin és Pavol Paska alkalmankénti és eredménytelen bájolgását – a legfelsőbb – államfői és miniszterelnöki szinten volt a legfagyosabb a két ország közti viszony. Amíg a Sólyom László kitiltását támogató Ivan Gasparovic hivatalban lesz, kicsi a valószínűsége, hogy elnöki szinten javulás áll be. A keddi tanácskozás annyit megmutatott, kormányfői szinten van politikai akarata normális hangnemben folytatott párbeszédre, és a két ország kapcsolatának rendezésére. Ez egyelőre nem túl sok, de több annál, ami eddig volt” – záródik az Új Szó szlovákiai magyar napilap kommentárja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik