Nagyvilág

Nem díjazták Putyin “tolvajos” megjegyzését

Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás ügyvédei és nemzetközi szervezetek tiltakoztak az ellen, hogy az orosz kormányfő egy élő televíziós adásban "tolvajnak" nevezte Hodorkovszkijt.

Az orosz miniszterelnök kijelentette, hogy Hodorkovszkíj bűnössége bizonyítást nyert. Az ügyvédek még az élő adás idején leszögezték, hogy Putyin kijelentései sértik az ártatlanság vélelméről szóló elvet és megnehezítik az igazságos ítélet meghozatalát.

Az Amnesty International és a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezetek, valamint a legismertebb orosz jogvédők hasonló aggodalmaiknak adtak hangot.

Putyin már korábban is többször hangoztatta meggyőződését, amely szerint Hodorkovszkij bűnös. Oroszország egykor leggazdagabb emberének bebörtönzése, Hodorkovszkij cégének, a Jukosznak (Yukos) a feldarabolása köztudottan Putyin akkori államfő nevéhez kötődik, s az ellenzék és a nemzetközi közvélemény szerint Hodorkovszkij politikai ambícióival állt összefüggésben.

A 2005 óta bebörtönzött Hodorkovszkij és üzlettársa, Platon Lebegyev ellen folyó második perben szerdára tűzték ki az ítélethirdetést, ezt azonban december 27-re halasztották. A halasztás okát a Vedomosztyi című tekintélyes napilap szerint egyes források abban látják, hogy Danyilkin bírónak nem volt elég ideje az ítélet meghozatalára és/vagy az indoklás leírására. Mások úgy vélik, a halasztás oka az, hogy az újságírók és az egész világ figyelmét ilyenkor a karácsonyi ünnepek kötik le, úgymond nem figyelnek másra, de van olyan vélemény is, hogy még nem dőlt el a kérdésben a kulisszák mögött folyó politikai harc.

AJÁNLOTT LINKEK:

A legmenőbb kormányfő: Vlagyimir Putyin (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik