Nagyvilág

Bombafenyegetés egy moszkvai pályaudvarnak

Rendőrök és kommandósok csütörtök reggel azonnali hatállyal kiürítették Moszkvában a Kijevi Pályaudvar épületét - jelentette a nyugat-ukrajnai ZIK hírügynökség.

Sajtóértesülések szerint névtelen bejelentés érkezett a hatóságokhoz, hogy bomba fog robbanni az orosz főváros egyik legnagyobb pályaudvarán. Az OMON rohamosztagosai szerda óta tartják megszállva a Kijevi Pályaudvar előtti teret, ahol – az orosz rendőrség szóhasználata szerint – kaukázusi kinézetű emberek gyülekeztek nagy számban.

A gyaníthatóan tüntetésre gyülekező tömeget békésen feloszlatták, a majdnem 20 hangadót őrizetbe vettek. Azóta Moszkvának ebben a negyedében is feszült a helyzet. A város más területein pedig több mint 1200 embert tartóztattak le szerdán. Sokuknál baseball-ütőket, késeket, sőt lőfegyvereket is találtak. A csütörtöki bombafenyegetést ezért teljességgel komolyan kellett venni.

Mint ismeretes, Moszkvában azt követően fokozták a biztonsági intézkedéseket, hogy az elmúlt hét végén futballszurkolók csaptak össze a rendőrökkel az orosz főváros központjában. A Manyezsnyaja téren több mint 5000 neofasiszta szimpatizánsból álló agresszív tömeget oszlattak fel a kommandósok, ahonnan 29 embert szállítottak különböző sérülésekkel kórházba. A drukkerek Jegor Szidorovra, a Szpartak Moszkva 28 éves szurkolójára emlékeztek, akit december 6-ra virradó éjszaka lőtték le, amikor társasága verekedésbe keveredett egy kaukázusi származású csoporttal

Moszkva több pontján azóta gyakorlatilag ostromállapot uralkodik. Az “Oroszország az oroszoké” jelszó alatt tömörülő nacionalista csoportok és a kaukázusi bevándorlók között pattanásig feszült a helyzet. Az egyelőre még lokális méretű zavargások már Szentpétervárra is átterjedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik