Nagyvilág

2400 halott Haitin

Már több mint 2400 halottja van a kolerajárványnak Haitin, s az egészségügyi tárca szerdára összesített adatai szerint összesen 109 ezer megbetegedést regisztráltak, s ebből 54 ezer beteg szorult kórházi kezelésre.

A hivatalos tájékoztatás szerint múlt péntek óta több mint kétszázzal nőtt a járvány halálos áldozatainak száma, így a kolera októberi megjelenése óta e kórban összesen 2405 ember halt meg. Az értékelések szerint a járvány terjedése egy időre alábbhagyott, majd a kolera újra nagyobb ütemben kezdett fertőzni. Egyes fertőzések néhány óra után már halállal végződnek.

Amerikai és haiti kutatók egy csoportja a múlt héten arra a következtetésre jutott, hogy a kolerát kívülről érkezett vírusgazdák – s nem állatok, hanem emberek – hurcolták be a régióba.

Haitin a lakosság körében korábban az terjedt el, hogy a ragályos betegséget nepáli békefenntartók hurcolták be, s emiatt több zavargások is voltak a karibi országban. Az ENSZ szerdán bejelentette, hogy saját kutatócsoportot hoz létre a járvány okainak feltárására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik