Nagyvilág

Elfogták az emberevő cápát

Kifogták azt a fehérfoltú cápa a Vörös-tengeren, amely öt emberre támadt rá az egyiptomi Sharm El-Sheikh üdülőparadicsom vizeiben – értesült helyszíni forrásból az fn.hu.

A kifogott óceáni fehérfoltú cápa gyomrában emberi testrészeket találtak, ami arra enged következtetni, hogy a hajtóvadászat sikeres volt és tényleg azt a nőstényt fogták ki, amely négy embert megcsonkított, egyet pedig megölt az utóbbi napokban. A fürdőzési tilalmat a hatóságok még nem oldották fel, de napokon belül várhatóan megteszik – számolt be az fn.hu-nak egy Sharm El-Sheikhben élő magyar merülésvezető.

December első napjaiban több cápatámadás történt a Vörös-tengeren, az egyiptomi Sharm El-Sheikh üdülőparadicsom körzetében. A cápa először egy orosz nőre támadt, letépte a lábát, a hátát szétmarcangolta, a támadás után a parton kellett újraéleszteni. Még ugyanazon a napon egy orosz férfi lábát tépte le majdnem. Másnap a hal visszatért, az áldozat ismét két orosz volt: mindkettejüknek a karját szakította le – írtuk korábban, és már akkor valószínű volt, hogy a támadások mögött egyetlen nőstény egyed áll.

Dráma a strandon

Néhány nappal később egy 70 éves fürdőző nőre támadt közel a parthoz. Hírügynökségi beszámolók szerint leharapta az egyik végtagját: a parton tartózkodók hiába siettek a segítségért kiáltozó nő segítségére, a vérveszteség és a ragadozó okozta erős mellkasi ütés miatt az idős turista még a vízben, szinte azonnal belehalt sérüléseibe.
Az utóbbi eset nem egészen így történt – tudta meg akkor az fn.hu egy Sharm El-Sheikhben élő magyar merülésvezetőtől. Bár nem tartózkodott a helyszínen, szemtanúk beszámolója alapján mondta el a történetet lapunknak: a cápa először a német turista karját kapta el és harapta le, akkor még segítségért kiáltott, de hamar csend lett. Majd kifordította a vízből és tőből leszakította a lábát. Volt olyan a parton, aki a jelenetet látva elájult. Nem volt mellkasi ütés, sőt, a parton tartózkodó emberek közül senki nem mert bemenni a vízbe, a nő tetemét egy rúddal húzták ki. A helyszínről érkező korábbi beszámolónkat ide kattintva olvashatja.

A fehérfoltú

Az óceáni fehérfoltú cápa a kékcápafélékhez tartozik,uszonyai feltűnően kerekítettek és jóval nagyobbak, karakteresebbek, mint más cápafajoké. A cápa orra lekerekített, a szemét haránt irányban elfedő pislogóhártya is védi, és sárga a retinája. Alakja a kékcápafélékhez hasonló, de azokhoz képest egy kissé púposabbnak tűnik – írja a wikipedia.hu.

A kifejlett nőstények átlagos testhossza 180–270 centiméter, így nagyobb a hímeknél, amelyek 170–240 centiméteresek. A legnagyobb óceáni fehérfoltú cápa elérte a négy métert, de a három méter feletti példányok azért már ritkának tekinthetőek. A legnagyobb súlyúnak regisztrált példány 170 kilogrammot nyomott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik