Nagyvilág

Darabokra tört a menekülteket szállító hajó

A parti szikláknak csapódott, és darabokra tört egy menekülteket szállító hajó az ausztráliai Karácsony-szigetnél szerdán.

A tragédiának több szemtanúja is volt, ők a vihar miatt annyit tudtak segíteni, hogy mentőmellényeket dobtak a vízbe esett embereknek. Egyelőre nem tudni, hány áldozata van a tragédiának. Az első jelentések és szemtanúk szerint a hajóban 60-80 ember zsúfolódott össze, közülük 15-40 utast sikerült megmenteni. Phillip Stewart, az egyik szemtanú elmondta, látta, amint a hajó darabokra tört, amint a viharos tengerben a szikláknak csapódott és darabokra tört, az utasai pedig megfulladtak. “Csak egyetlen túlélőt láttunk” – tette hozzá.

Az AFP hírügynökségnek egy másik szemtanú, Kamar Ismail elmondta, hogy a csónak tele volt emberekkel, köztük sok gyerekkel. A helyiek megpróbálták kihúzni a vízből őket, “de nem sokat tudtunk tenni, a tenger nagyon-nagyon viharos volt”. Ismail szerint az emberek segítségért kiabáltak, és mindössze mentőmellényeket tudtak nekik odadobni.

Az ausztrál hatóságok megerősítették, hogy szerencsétlenül járt egy menekülteket szállító hajó a Karácsony-szigetnél. A közlemény szerint a mentés még mindig tart, és nem közöltek semmit arról, hogy hány áldozata van a tragédiának. Egyelőre azt sem tudni, mely országok állampolgárai utaztak a hajóban. Évente iraki, afgán és srí lankai menekültek ezrei próbálnak eljutni Ausztráliába úgy, hogy vállalják a kockázatos tengeri utat Indonéziából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik