Nagyvilág

Zavargások várhatók Moszkvában

Az orosz fővárosban komoly aggodalmakra ad okot az elmúlt hét végén a Manyezsnaja téren kitört rendbontás. Kedden már hírek keringtek a városban arról, hogy a hét közepén újabb tiltakozó menetre készülnek, a Kaukázusból állítólag már sokan elindultak, hogy idejében a helyszínre érjenek.

A hét végén futballszurkolók tiltakoztak egyik társuk néhány nappal korábbi megölése ellen. Mivel a tettes feltehetően egy kaukázusi származású férfi volt, általános értékelés szerint a szurkolók közé keveredve nacionalisták robbantották ki a zavargást.

Viszonylag kevés rendőr és OMON-kommandós volt a helyszínen, s bár estére sikerült kiszorítani a tömeget a Kreml falánál lévő térről, a környéken egészen későig tartottak a verekedések. Több tucat embert előállítottak, sokan megsérültek, köztük rendőrök és egy újságíró is.

Dmitrij Medvegyev elnök a Twitteren vezetett blogjában tartotta szükségesnek hangsúlyozni: “Az országban és Moszkvában minden ellenőrzés alatt áll. Mindenkinek benyújtjuk a számlát, aki bajt okozott. Mindenkinek. Ne kételkedjenek ebben”. A Vedomosztyi című lap arra csodálkozott rá kedden, hogy az előállított személyeket huligánkodás miatt vonják felelősségre, nem pedig zavargások szervezőiként. A lap szerint ez arra mutat, hogy a hatóságok vonakodnak megfelelően értékelni a helyzetet.

A Nyezaviszimaja Gazeta egyenesen az orosz eliteken belül feltételezett harccal hozta összefüggésbe a zavargásokat “Veszélyes vákuum” című cikkében, s felvetette a kérdést: vajon ki adott szabad utat a nacionalistáknak, s kinek áll érdekében bebizonyítani, hogy Medvegyev elnök és Szergej Szobjanyin polgármester nem képes ellenőrzése alatt tartani Moszkvát. A lapban megszólaló politológusok szerint mindez csak a különböző klánok érdekeit szolgálja: az etnikai, szociális, aszociális, ideologizált klánokét. A zavargásokat eszerint különféle elitek használhatják fel, vagy akár szíthatják, amelyek érdekeltek a 2012-es választások ilyen, vagy olyan kimenetelében. A lap szerint egyetlen erő sem látható a történtek mögött, a nacionalisták pedig mindössze “gyalogok” mások játszmájában.

Mindenesetre a Szpartak szurkolói – december 6-án az ő társukat ölték meg – Fratria elnevezésű szervezetük vezetőjének közlése szerint nem vesznek részt semmiféle tömeges akcióban. Hasonlóan nyilatkozott a szurkolói szervezetek szövetségének vezetője is. Alekszandr Sprigin úgy vélte, a szurkolók a fiatalok körében a legnépesebb és egyben leginkább hazafias beállítottságú csoport.

A politológusok azt javasolták, hogy vonják be a párbeszédbe a nemzeti szervezetek képviselőit is, mert a tét nagyon nagy: a hétvégihez hasonló néhány akció jelentősen rontaná a helyzetet az egész országban. Felhívták rá a figyelmet, hogy a diaszpórákkal való együttműködésnek nincs kialakult mechanizmusa, noha Moszkvában a Kaukázusból és Közép-Ázsiából több millió legális és illegális migráns él.
A rendőrséget minden eshetőségre felkészülve fokozott harckészültségbe helyezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik