Nagyvilág

Phenjannak négy-öt titkos urándúsító üzeme lehet

Észak-Koreának négy-öt titkos urándúsító üzeme lehet, amelyek kapacitása elég lehet évente maximum nyolc-tíz atombomba legyártásához.

Az északiak egy amerikai tudósnak november közepén bemutattak egy ilyen üzemet Jonbjongban, ahol centrifugák százait látta. Siegfried Heckernek, a Stanford Egyetem szakértője tapasztalatairól beszámolva elmondta: meghökkentően korszerűen felszerelt teremben látta a centrifugákat. Az észak-koreai hatóságok azt közölték vele, hogy mintegy 2 ezer centrifugát üzemeltetnek a létesítményben.

A Csoszun Ilbo konzervatív déli-koreai napilap szerint amerikai, dél-koreai és kínai értékelések is azt jelzik, hogy Északnak még 3-4 ilyen dúsítója lehet, egyebek között a főváros egyik kutatóintézetében, egy titkos föld alatti bázison és az egyik rakétatámaszponton.

Ezzel egyidőben Ri Mjongbak dél-koreai államfő elfogadta a tisztázatlan ingatlanügyek miatt a bírálatok középpontjába került Hvang Kjuidon tábornoknak, a hadsereg főparancsnokának a lemondását – jelentették be kedden hivatalosan Szöulban.

A dél-koreai hadsereg első számú katonája a nap folyamán ajánlotta fel a lemondását, egyes értékelések szerint abban nemcsak az ingatlanügyek, hanem az Észak és Dél között az utóbbi hetekben kiéleződött feszültség, és annak katonai vonatkozásai is közrejátszhattak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szankciók és hadgyakorlatok: Clinton borzolja Észak-Korea idegeit (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik