Nagyvilág

Nem jutott közös nevezőre Orbán és Radicová

A határon túli magyarok könnyített honosítása kérdésében Magyarország és Szlovákia álláspontja továbbra is nagyon messze van egymástól - ezt a két ország miniszterelnöke közölte kedden Pozsonyban a szlovák-magyar megbeszélések utáni sajtóértekezleten. Más kérdésekben sikerült megegyezniük.

“Vannak témák, amelyekben nem értünk egyet, és nem jutottunk közös nevezőre, amelyekben Szlovákia és Magyarország álláspontjai messze vannak egymástól. Ilyen a kettős állampolgárság kérdése” – jelentette ki Iveta Radicová.
Orbán Viktor szerint a határon túli magyarok kettős állampolgársága kérdésében “a két ország álláspontja nagyon messze van egymástól”.

Mindkét politikus azonban pozitív fejleménynek minősítette, hogy a szlovák-magyar problémák megvitatására létesült vegyes bizottságok már megkezdték a munkát. A 12 vegyes bizottságból hat már az idén találkozott, míg a többiek a jövő év elején fognak tanácskozni.

Radicová és Orbán megállapították, hogy az energetikai és a regionális együttműködés terén sikerült a feleknek előrelépniük.
“A többi téma, a jövőbeni prioritások nem választanak el, hanem összekötnek minket. A jövő szempontjából több közöset látunk, s egyetértünk abban is, hogy a múlt nem fog minket elválasztani” – szögezte le Radicová.

A magyar miniszterelnök aláhúzta: a közép-európai országok jövője közös. “Vagy mindnyájan sikeresek leszünk, vagy senki. Minden bilaterális kérdés megoldásakor érdekünk, hogy Szlovákia sikeres legyen. Ugyanakkor abból a feltételezésből indulunk ki, hogy Szlovákia számára is fontos, hogy Magyarország sikeres legyen” – hangsúlyozta Orbán, aki szerint a találkozót “az ésszerűség légköre” jellemezte.

Radicová a találkozón megerősítette, hogy a jövő év első felében hivatalos látogatásra Szlovákiába várja a magyar kormányfőt. Orbán Viktor közölte, hogy a meghívást elfogadta.

Kétoldalú energetikai szerződést kötöttek

Szlovákia és Magyarország kétoldalú szerződést köt az észak-déli gázvezeték létrehozásáról – jelentette be a két miniszterelnök.

“Magyarország és Szlovákia megállapodása nagy áttörés” – szögezte le a kormányfő. Mindkét fél úgy véli, hogy az észak-déli gázvezeték létrehozása növeli a közép-európai országok energiabiztonságát. Orbán Viktor a jövő év első felében esedékes magyar európai uniós elnökség előkészítése kapcsán tett kedden délután hivatalos munkalátogatást Szlovákiában. A mintegy félórás négyszemközti, illetve a nagyjából egyórás plenáris megbeszélések folyamán a magyar EU-elnökség prioritásain kívül a kétoldalú kapcsolatok néhány témája is napirendre került.

A magyar miniszterelnök szerint Közép-Európa sorsa attól függ, hogy képesek leszünk-e megépíteni ezt az észak-déli gázvezetéket. “Magyarország és Szlovákia megállapodása nagy áttörés” – szögezte le a kormányfő. “Amióta hivatalban vagyok ez a legfontosabb eredmény, amit ilyen téren sikerült elérnünk” – jegyezte meg Orbán Viktor.

Mindkét fél úgy véli, hogy az észak-déli gázvezeték létrehozása növeli a közép-európai országok energiabiztonságát.
A kétoldalú megállapodás alapján a szlovák fél felelősséget vállal a területén épülő gázvezeték befejezéséért, a magyar fél pedig a saját területén épülőért. “Készen állunk arra, hogy a vezetékek összekapcsolását a lehető legrövidebb időn belül megvalósítsuk. A Szlovák Köztársaság ezután folytatni fogja a kapcsolat kiépítését Lengyelország felé” – jelentette ki Radicová az észak-déli, a Baltikumtól az Adriai-tengerig tervezett vezeték kapcsán.

Az MKP elnökével is találkozott Orbán

Orbán Viktor az osztrák kancellárral és a szlovák miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai között találkozott Berényi Józseffel, az MKP elnökével is. A magyar miniszterelnök pozsonyi programjában nem szerepelt találkozó sem szlovák, sem vegyes pártokkal, kizárólag a magyar párt, az MKP elnökével tárgyalt. E megbeszélés célja, hogy Orbán Viktor tájékozódjon a felvidéki magyarság véleményéről a jelenlegi helyzetet illetően – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, aki emlékeztetett: a szerb elnökkel való találkozó előtt is volt egyeztetés a magyar miniszterelnök és a helyi magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke között.

A felvidéki magyar politikus tájékoztatta a miniszterelnököt a kettős állampolgársággal, valamint az államnyelvtörvénnyel kapcsolatos szlovákiai jogalkotási folyamatokról alkotott álláspontjáról. Orbán Viktor tájékoztatta Berényi Józsefet a magyar EU soros elnökség legfontosabb célkitűzéseiről – közölte az fn.hu-val Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik