Nagyvilág

Lemondott a dél-koreai hadsereg vezérkari főnöke

Ri Mjong Bak dél-koreai államfő kedden elfogadta Hvang Kjui Don tábornoknak, a hadsereg főparancsnokának a lemondását, aki tisztázatlan ingatlanügyek miatt a bírálatok középpontjába került

Ri Mjong Bak

Ri Mjong Bak

A dél-koreai hadsereg első számú katonája a nap folyamán ajánlotta fel a lemondását, s egyes értékelések szerint abban nemcsak az ingatlanügyek, hanem az Észak és Dél között az utóbbi hetekben kiéleződött feszültség, és annak katonai vonatkozásai is közrejátszhattak.

Hvang csak ez év júniusában került magas posztjára. A dél-koreai sajtó a közelmúltban szellőztette meg, hogy komoly anyagi előnye származhatott ingatlanberuházásokból, amelyeket az építési korlátozások enyhítésére vonatkozó bizalmas értesülései alapján valósított meg.

Kilátásba helyezte lemondását a dél-koreai hadsereg vezérkari főnökeinek egyesített bizottságának elnöke is, de Kim Kvan Dzsin védelmi miniszter meggyőzte a maradásról Han Min Ku tábornokot. A bizottság szóvivője viszont cáfolta a Han lemondási szándékáról keringő híreket. Han tábornokot számos dél-koreai politikus bírálta, mert állításuk szerint nem adott megfelelő választ a dél-koreai szigeteket ért északi tüzérségi támadásra novemberben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik