Nagyvilág

Elítélték egy szélsőjobb lap szerkesztőit

Börtönbüntetésre ítélt kedden egy lengyel bíróság három fiatal férfit egy szélsőjobboldali honlap működtetéséért.

Az oldal szerkesztőit azzal vádolták, hogy egy totalitárius államrendszer javára folytattak propagandát, illetve etnikai alapon gyűlöletet szítottak. A www.redwatch.info oldal fenntartói öt évvel ezelőtt úgynevezett halállistákat tettek közzé, amelyeken antifasiszta, anarchista, homoszexuális és baloldali szervezetek több száz tagjának nevét, címét, telefonszámát és fényképét közölték.

A vádlottak a bíróságon azzal védekeztek, hogy tetteiket “hazafias érzelmek motiválták”. Az ügyben eljáró bíró azonban az ítélet indoklásakor leszögezte: a patriotizmusnak nem szabad ilyen formában megnyilvánulnia.

A bíró egy év és egy hónaptól másfél évig terjedő szabadságvesztést szabott ki a vádlottakra. A három férfinak azonban nem kell börtönbe vonulnia, mert a vizsgálati fogságban már letöltötték büntetésüket.

2006 májusában megkéselték és súlyosan megsebesítették egy baloldali lengyel szervezet egy tagját, akinek a neve szerepelt az internetes oldalon megjelent “halállistán”, és a nyomozók feltételezték, hogy a két eset között összefüggés van. A vádemelést az ügyben az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok kivételesen kiadta a lengyel nyomozóknak annak az amerikai szervernek az IP-címét, amelyről a honlapot működtették. Az oldal a támadás után rövid ideig nem működött, de aztán egy másik szerverre váltott át, és továbbra is elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik